На раздумка с граждани в пленарна зала

Управляващите тласнаха разговорите за Изборния кодекс към избирателната система

Сн. БГНЕС

На фона на триседмичните протести в София и искане за провеждане за предсрочни избори, проведени по поправен, но бързо, Изборен кодекс, управляващите тласнаха разговора към нова избирателна система. БСП и ДПС забравиха “спешните” мерки за машинно гласуване, предизборната кампания, равния достъп на всички тези и послания до избирателите и философията на назначаване и функциониране на ЦИК.

Във вторник на протяжна среща в пленарна зала на парламента бяха обсъдени три избирателни системи – мажоритарната, смесената, в германския ѝ вариант, и пропорционалната с преференциален вот.

На заседанието, на което всеки гражданин, пожелал внимание, можеше да се изкаже, присъстваха омбудсманът на републиката Константин Пенчев, представители на Сметната палата, ГРАО, НСОРБ, членове на Изборния борд към Министерски съвет, ЦИК. Присъстваха представители на Коалиция за България, ДПС, "Атака“, НДСВ, ВМРО, Партия на зелените и стотина представители на неправителствени организации. На дебата не присъстваха представители на ГЕРБ.


Омбудсманът Константин Пенчев заяви, че няма разделение по темата за това, че са необходими промени в избирателната система. Той обяви, че продължава да е проводник между тези, които не са в залата, и комисията и да изпраща писмата, които стигат до него.

Пенчев предаде на председателя на комисията Мая Манолова писмени предложения, които са му били предоставени от Съюза на артистите. Манолова обясни, че всички предложения, които са направени по електронен път, както и с писма до Народното събрание са обобщени в доклад и са публикувани на страницата на комисията.

Пропорционалната изборна система с преференции беше представена от председателя на Управителния съвет на Института за модерна политика Борислав Цеков. По думите му, каквато и избирателна система да се приеме, няма да има съществена промяна в политическите правила, ако избирателната система не бъде съчетана с реформа на правилата за участие на кандидатите в обществените медии по време на предизборната кампания. Той предложи да има задължителна преференция без праг, защото тази форма намалява значително възможността за манипулации.

Германската избирателна система беше представена от професорите Емилия Друмева и Михаил Константинов. Професор Друмева уточни, че германската система е персонализирана пропорционална система. Спечелените мажоритарни мандати директно отиват в парламента като биват интегрирани в общ брой на пропорционалното разпределение, т.е заемат предните места в пропорционалните листи. Недостатък на германската изборна система е нейната сложност, заяви проф. Константинов.


Чистата мажоритарна избирателна система беше представена от журналиста Валери Найденов. Той обясни, че системата действа в САЩ, Франция, Англия, Канада, Австралия и призова да се върне правото на суверена да избира пряко депутатите.

Напълно необяснимо обаче е защо управляващите искат да променят избирателната система, която е свързана с районирането на страната, броя на населението и начина на действане на парламента.

Единственото, което подобен дебат и стъпки в тази посока биха постигнали, е протакане във времето и отлагане на иначе представяните за “неотложни” промени като регулиране на медийната предизборна кампания, промяна във философията на действие и избиране на ЦИК и замяна на гласуването с бюлетини с машинен вот.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?