Управляващите улесняват наемането на чужди граждани през летния сезон

Снимка: БГНЕС

Премахнати са всички пречки пред наемането за летния туристически сезон на граждани от трети страни, предимно Украйна и Молдова.

Това обяви вицепремиерът Валери Симеонов, който заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова даде пресконференция във Варна след среща с представители на контролните органи и туристическия бранш.

"Конкретно е премахнато изискването за диплома, удостоверение за квалификация. Такова да бъде превеждано, съответно с апостил въобще не се изисква вече за чуждестранните граждани, които знаете, че са основно от български произход – Украйна, Молдова, донякъде Беларус и Русия. Също така е премахнато изискването за договор за наем да бъде предоставен такъв от работодателя. Изисква се само декларация да бъде предоставена, че ще бъдат осигурени необходимите условия на човека, който ще бъде назначен. Не е нужно да има публикация в средствата за масова информация за търсене на работна ръка. Договорено е с 4 министерства целият този срок - от момента на подаване на документите до получаването на виза, да е седемдневен", обясни Симеонов.

Той обяви още, че ще предложи на Европейската комисия разрешението за работа у нас да се удължи от 90 дни до пет месеца.

Споделяне

Още от България