Управляващите упорстват за съкратеното обжалване на екооценките

ГЕРБ и Патриотите преодоляха ветото на президента и връщат оспорените поправки в пленарна зала

Управляващите упорстват за съкратеното обжалване на екооценките

Депутатите от парламентарната екокомисия обсъдиха наложеното от президента Румен Радев върху поправките в Закона за околната среда, ограничаващи обжалването на оценките за въздействие върху околната среда на стратегически инфраструктурни проекти, и гласуваха отхвърлените от държавния глава текстове отново да влязат за гласуване в пленарна зала.

Народните представители от ГЕРБ и Обединени патриоти подкрепиха заложеното в проекта отпадане на двуинстационното производство във ВАС при обжалване на решения за инфраструктурни обекти.

Колегите им от БСП застанаха зад мотивите във ветото и искаха да се организира обществен дебат в комисията, но, в крайна сметка, с 11 гласа "за“ и пет "против“ проектът предстои да бъде разгледан от Народното събрание, предаде Инвестор.бг в четвъртък.

Двуинстационното производство е необходимо, за да не се допускат прибързани грешки, които биха създали проблеми за околната среда и цели региони, заяви социалистът Румен Георгиев.

След спор между БСП и ГЕРБ доколко са състоятелни мотивите на президентското вето, Петър Петров от НФСБ заяви, че гражданите искат страната да се развива и да си повишат доходите. Законът, според него, трябва да бъде приет, за да осигури условия за икономически растеж на страната.

Атанас Костадинов от БСП отговори, че за хората по-голям е проблемът с липсата на справедливост.

Законът е балансиран и в регионите трябва да се реализират големите инфраструктурни проекти, коментира Борис Ячев от Патриотите.

Представители на работодателските организации и Камарата на строителите, които също присъстваха на заседанието, настояха екооценките да се обжалват по облекчена процедура.

Председателят на комисията Ивелина Василева изтъкна, че облекченото обжалване на една инстанция важи само да актове на министъра на околната среда, но не и за процедурите, през които преминава един инфраструктурен обект, докато стане с национално значение.

Тя настоя, че законът е в съответствие с българското и европейското законодателство.

Целта е да се ускори реализацията на обекти с национално значение, които често се финансират от ЕК, каза тя пред депутатите и припомни, че сме във втората фаза на програмния период 2014 – 2020 и сроковете за строителство изтичат. По думите ѝ изключенията са с тесен характер и се преодоляват рисковете от злоупотреба с право и от безкрайно обжалване.

Ивелина Василева заяви по-късно пред медиите, че в проекта на управляващите е заложено в срок от 6 месеца съдът да се произнася по жалби срещу решения, свързани с екологичните процедури. В рамките на един месец след последното заседание магистратите ще оповестяват решението си.

В проекта на БСП се предлага обжалване на две инстанции (както досега), а съдът да се произнася в рамките на три месеца. Това обаче според Василева създава рискове тези срокове да не бъдат спазвани или пък, ако бързо трябва да се произнесе съдът, да няма време да навлезе детайлно в казусите.

Законовите поправки се оспорват от екологични и правозащитни организации, според които съкратеното обжалване на екооценките ограничава достъпа до правосъдие и противоречи на правовата логика, тъй като значими инфраструктурни проекти се изключват от обществения и съдебен контрол, а далеч по-малки ще подлежат на двуинстанционно обжалване. Те дори сезираха Европейската комисия за законовите поправки относно екооценките.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?