Управляващите в Атина изтеглиха избора на нов президент с два месеца

Ставрос Димас

Гръцкото правителство реши да ускори процедурата по избора на президент на страната в парламента, като насрочи първия тур за 17 декември, вместо 15 февруари, както се планираше преди това. Евентуален провал на президентските избори, които протичат в три тура, ще доведе до предсрочни парламентарни избори. Във вторник министър-председателят и лидер дясната партия Нова демокрация Андонис Самарас обяви и нейния кандидат за поста. Това е бившият еврокомисар по околната среда Ставрос Димас.

За избора на президент, чиято роля в държавната структура е предимно церемониална, са нужни 180 гласа в парламента.

Някои анализатори тълкуват изтеглянето на президентските избори като знак, че коалиционното правителство, което разполага със 155 депутати в парламента, има по-добри перспективи да си осигури подкрепата, от която се нуждае, за да оцелее, посочва Ройтерс.

Основната опозиционна партия в Гърция - радикалната левица СИРИЗА приветства изтеглянето на датата на президентските избори като заяви, че то само ще открие пътя към предсрочни парламентарни избори, от които според опозиционната партия Гърция се нуждае.

"Решението, координирано с тройката (ЕС, ЕЦБ, МВФ), за ускоряване на президентските избори, е безнадеждно усилие да се прикрият новите мерки (за икономии) и да се изнудват гласовете на депутатите", обяви в изявление партията, като добави: "Няма да успеят".

СИРИЗА, която се противопоставя на мерките за икономии и споразуменията с международните кредитори, е най-популярната партия в страната и има вероятност да спечели евентуални предсрочни парламентарни избори. Тя обещава, че ако дойде на власт, ще отмени споразуменията, подписани без нейното съгласие.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?