Управляващите в Чехия с лека преднина на изборите за Сенат

Управляващите в Чехия с лека преднина на изборите за Сенат

Популистката партия на чешкия премиер Андрей Бабиш печели лека преднина пред опозицията в изборите за Сенат (горната камара на парламента) и местни органи на властта в Чехия, които се проведоха в събота, сочат предварителни резултати, цитирани от ДПА. 

Политическо движение Действие на недоволните граждани (АНО) на Бабиш има близки резултати с опозиционната Гражданска демократична партия (ГДП), според резултатите от една трета от избирателните райони. 

АНО може да изпрати в Сената 12 кандидати, а ГДП – 10, според по-ранни прогнози. Чешката социалдемократическа партия, младши партньор в коалиционното правителство, изглежда е претърпяла тежки загуби. Партията се бори да запази 13-те си места в Сената, но според частичните резултати има реален шанс да задържи едва 5. 

Общо ще бъде подновен съставът на една трета от горната камара на чешкия парламент – 27 от 81 места, като е възможен балотаж идната седмица. Изборите се оценяват като важен тест за АНО, която през юли сключи споразумение за подялба на властта, за да сформира коалиционно споразумение. 

Право на глас имат около 8,4 милиона души. Изборите ще определят и състава на над 6000 градски и общински съвета. По предварителни оценки избирателната активност е около 45 процента. Заради сложната изборна система на страната официални резултати се очакват едва в неделя.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?