Управляващите в Испания ще съди всички, замесващи нейни лидери в корупция

Мариано Рахой

Управляващата в Испания дясна Народна партия обяви, че ще даде на съд всички, които са публикували или са допуснали да изтече информация с подозрение в корупция срещу нейни лидери, предаде Франс прес в понеделник.

Съдебното преследване ще засегне "всички лица или групи хора, които са приписали на Народната партия или ръководните ѝ структури незаконни или неправомерни дейности", заяви един от секретарите на партията Карлос Флориано.

В четвъртък името на премиера и лидер на Народната партия Мариано Рахой се появи в списък с ръкописно изписани имена, за който се твърди, че идва от счетоводни документи, изготвени от двама бивши ковчежници на партията и бе публикуван от в. "Паис".

Според тези документи сегашният премиер е получил между 1997 и 2008 г. плащания на стойност 25 200 евро годишно във вид на дарения от шефове на частни фирми. В списъка се появяват и имена на други членове на партийното ръководство, включително заместничката на Рахой Мария Долорес де Коспедал.

Народната партия заяви, че винаги е действала при пълна законосъобразност. В събота Мариано Рахой отрече да е получавал пари "на черно" и обяви, че в близко време ще публикува декларацията за доходите си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?