Управляващите в изолация след услужливото издигане на Петър Стоянов

Премиерът Борисов нямал представа каква ще е номинацията на СДС

Петър Стоянов и Емил Кабаиванов. Снимка: БГНЕС

Ръководството на СДС спази обещанието си към ГЕРБ и издигна във вторник кандидатурата на Петър Стоянов за конституционен съдия, който трябва да замести Венета Марковска.

 

Номинацията на президента (1997-2002) обаче ще се сблъска с пълна политическа изолация в Народното събрание, след като стана ясно, че лидерът на СДС Емил Кабаиванов е подсигурил подкрепата на ГЕРБ, но не и на собствените си депутати. БСП, ДПС и ДСБ обявиха, че няма да участват в новата процедура, защото я смятат за опорочена.

Самият Петър Стоянов обяви, че все още не приема издигането му и поиска "минимум три дни, за да премисли на спокойствие номинацията за конституционен съдия". По неофициална информация на Mediapool липсата на парламентарна подкрепа дори от депутатите на СДС най-вероятно ще доведе до отказ от Петър Стоянов да участва.

"Последните три години аз съм ангажиран с международна активност и напускането на тази активност ще доведе до сътресения за хората и организациите, с които работя. Моля ви, дайте ми това време, за да мога да намеря своето истинско и отговорно решение", заяви Стоянов, чийто брат Емил Стоянов подаде миналата седмица оставка като евродепутат от ГЕРБ.

Продължението на скандала "Марковска" бе заченато в понеделник със спешна среща между премиера Бойко Борисов и лидера на СДС Емил Кабаиванов. След нея Борисов заяви, че ГЕРБ ще подкрепи, който и да е кандидат на СДС, а Кабаиванов пое ангажимент да издигне такъв. Резултатът от разговорите стана явен само ден по-късно, след като президентът (1997-2002) и бивш адвокат по бракоразводни дела, бе обявен като кандидатура на партията.

Според депутати от СДС Стоянов е поставил на практика неизпълними условия преди да даде окончателно съгласие за издигането. Най-важното от тях е зад него да застанат всички 10 депутати на партията, което трудно може да се случи. Поне седем от депутатите на партията най-вероятно ще откажат да участват в схемата Борисов – Кабаиванов, заявиха източници от парламентарната група на СДС.

Още повече депутатите на партията са в състояние на открита война с ръководството на "Раковска" 134. Поради тази причина от ГЕРБ са подготвили и резервен вариант за издигането на президента през РЗС, но той едва ли ще се съгласи на това, разказаха пред Mediapool депутати на СДС.

Без да се впуска в коментар за личността на Петър Стоянов, съпредседателят на парламентарната група на Синята коалиция Мартин Димитров очаквано критикува действията на Емил Кабаиванов. Той отклони въпроса дали депутатите ще подкрепят евентуална кандидатура на президента с мотива, че той самият още не е приел. "Ръководството на СДС прави много голяма политическа грешка като се замесват в скандала "Марковска" заедно с ГЕРБ", каза Димитров пред БНР.

Чисто съвпадение

Президентът Петър Стоянов се ползва с уважение в Брюксел, но актът по издигането му доведе до множество критики срещу СДС. Лидерът на партията Емил Кабаиванов се постара да убеди публиката, че премиерът Бойко Борисов няма как да знае, че партията е решила да издигне за съдия в КС президента Петър Стоянов.

"Министър-председателят научава в този час (за Петър Стоянов), в който и вие", обясни Кабаиванов във вторник, макар някои медии да знаеха за Стоянов още вчера.

Борисов се спря на услугите на Кабаиванов, след като разразилият се скандал около избора на Венета Марковска предизвика правна каша, блокира работата на КС и предизвика закани от Брюксел. Институциите в страната изпаднаха в патова ситуация, след като президентът Росен Плевнелиев безпрецедентно бламира клетвата на Марковска в КС миналия четвъртък, което, според доста юристи, е нарушение на конституцията.

На този фон Емил Кабаиванов обяви с патос издигането на Петър Стоянов като "завой към истинския СДС". Той раздразнено отхвърли предположението, че "СДС се превръща в резервния Дарин Матов" (един от издигналите Марковска независими депутати – бел. ред.), добавяйки неясно, че това било "внушение от хора, които искали да правят такива внушения".

От думите на Кабаиванов се разбра, че той сам решил да потърси Борисов, като "гарант за подкрепата на депутатите от ГЕРБ", но и дума не му споменал коя ще бъде евентуалната кандидатура за КС. Репликиран, че може би е трябвало да отиде първо в Народното събрание, което по конституция е независимо от изпълнителната власт, лидерът на СДС с насмешка припомни на репортерите, че поведението на депутатите от ГЕРБ зависи от волята на Борисов.

"Не мислете за СДС и ГЕРБ, мислете за България", обобщи решението на Националния изпълнителен съвет (НИС) на дясната партия Кабаиванов.

"За СДС това е най-естествената номинация. Петър Стоянов е човекът, който по най-безспорен начин доказа, че по време на прехода има хора, които могат да са морални стожери. Стоянов е човекът, който трябва да внесе спокойствие, да помогне международният имидж на България, който беше нарушен със скандала, да бъде изчистен. СДС предлага най-достойния си член, защото той трябва да помогне на България", каза още Кабаиванов и дори посочи Стоянов за "естествен" председател на КС.

БСП също се изтегля

Във вторник лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че партията няма да участва повече в този "цирк". В понеделник от ДСБ вече заявиха също, че няма да участват в опорочената процедура, а същото решение взеха още в края на миналата седмица от ДПС.

Част от червените депутати и партията на Ахмед Доган участваха активно в скандала Марковска, след като гласуваха заедно с ГЕРБ за нейната кандидатура. Новият им курс обаче е да изолират ГЕРБ в опита да се замаже скандала, който доведе до заплахи от Брюксел за извънреден доклад. Така управляващите останаха сами с независимите депутати в опита си да произведат заместник на Венета Марковска чрез спорна юридическа процедура. Според множество юристи НС първо трябва да отмени решението си за избор на Марковска и едва тогава да търси неин заместник.

В политическа ситуация, в която дори и депутатите от СДС не подкрепят кандидатурата на партията СДС, ГЕРБ обаче не може да излъчи компромисна фигура в опит да притъпи критиките на Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?