Управляващите в Македония обвиниха опозицията в опит за държавен преврат

7 души са задържани за безредиците, за 14 е поискан постоянен арест

Управляващите в Македония обвиниха опозицията в опит за държавен преврат

Управляващата партия в Македония – ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, обвини опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) в опит за държавен преврат.

Според Владимир Гьорчев обявяването на Талат Джафери за председател на парламента е било в нарушение на демократичните норми. Избирането на албанеца на поста предизвика безредици, довели до нахлуването в парламента на около 200 привърженици на управляващите, които биха опозиционни депутати в четвъртък.

Членът на ВМРО-ДПМНЕ Владимир Гьорчев обяви пред местната телевизия "Алсат-М", че СДСМ са извършили политическо насилие с избора на Джафери и трябвало да им се потърси отговорност за това антидържавно отношение. Затова, според него, се стигнало и до физическите сблъсъци.

Гьорчев все пак допълни, че няма оправдание за никое насилие, но СДСМ няма никакво право да нарича терористи народа и гражданите на Македония, които вече 60 дни организират мирни протестни акции и без всякакви инциденти изразяват несъгласието си с тиранската платформа и продажбата на националните и държавните интереси, предаде БТА.

Междувременно прокуратурата в Скопие съобщи, че до момента са задържани 7 души за инцидентите в македонския парламент от 27 април. За 14 други е поискана мярка "задържане под стража", а за един човек е поискано съдебно наблюдение.

Вчера вътрешното министерство предаде на прокуратурата материалите за 15 лица, за които се твърди, че са участвали в нападението на македонския парламент.

Общо 83 души потърсиха медицинска помощ в болниците в Скопие, след като активисти на движението "За единна Македония" щурмуваха парламента. Тогава пострадаха 54 цивилни, 25 полицаи, трима депутати и един журналист.

Междувременно владиката на македонската православна църква Петър призова "македонците да защитят родината, защото ако не направят това може да останат без църква и държава".

Македонският президент Георге Иванов пък призова за спокойствие, посочвайки, че "депутатите носят главна отговорност за възстановяване на положението в съответствие с конституцията и законите, които бяха нарушени".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят