Управляващите в Полша финансирали предизборна кампания с пари за Червения кръст

Министърката на образованието Анна Залевска

Депутати от полската опозиция поискаха от управляващата партия обяснение относно публикации, че един от регионалните ѝ клонове е използвал дарения за Червения кръст, за да финансира своята кампания преди парламентарни избори, предаде Асошиейтед прес.

Наскоро варшавският в. "Газета виборча" писа, че парите за Червения кръст, набрани от продажбата на дарени дрехи, са били изхарчени за кампанията през 2015 г. на местни кандидати на "Право и справедливост" (ПиС) от района на Вроцлав.

Всекидневникът цитира неназован свидетел, според когото дарената храна също е била използвана в кампанията на управляващите. По това време политици от ПиС са ръководели регионалния клон на Червения кръст.

Депутати в Сейма от опозиционната партия "Гражданска платформа" поискаха обяснения от главния прокурор Збигев Жобро, който е и министър на правосъдието.

От вроцлавската прокуратура съобщиха, че ще разпитат министъра на образованието Анна Залевска по повод твърденията, че нейната предизборна кампания е била финансирана по този начин.

Това е поредният от проблемите пред ПиС преди изборите за европейски и национален парламент тази година. Сред другите проблеми са обвиненията срещу лидера на партията Ярослав Качински, че е участвал в незаконни бизнеспреговори и че е поискал подкуп от бизнесмен.

По закон на политическите партии в Полша е забранено да извършват стопанска дейност и да използват пари от своя стопанска дейност.

Споделяне

Още от Европа