Управляващите в Румъния социалдемократи отменят плоския данък и въвеждат "данък солидарност"

Новината веднага свали курса на леята и индекса на фондовата борса в Букурещ

Номинираният за премиер Михай Тудосе

Управляващите в Румъния социалдемократи разкриха планове за данъчни промени от 2018 г., отказвайки се от плоския данък от 16 процента върху доходите и печалбата, който привлече инвестиции в най-бързо растящата, но и една от най-слабо развитите икономики в Европейския съюз, съобщи агенция Ройтерс. Планът предвижда и премахване на задължителните частни пенсионни фондове.

Новината тласна силно надолу курса на леята и водещия индекс на фондовата борса в Букурещ. Румънската валута поевтиня с 0,5 на сто, а борсовият индекс потъна с 2,6 на сто. Курсът на леята падна до най-ниското си равнище от пет години насам по-рано този месец на фона на политическата криза в страната.

"С всичко това, икономическият крах е близо", коментира служител на чуждестранна банка в Букурещ, цитиран от Ройтерс.

Ако бъдат приложени, промените може да хвърлят в смут събираемостта на данъците в Румъния, чиято публична администрация е сред най-слабите в ЕС, страдаща от неясно законодателство, бюрокрация и корупция, коментира агенцията.

Данъчните промени вероятно ще доведат до по-слаби приходи в бюджета и ще донесат непредвидимост за бизнес-средата в Румъния, тъй като плановете не са били обсъдени с икономическите играчи, казват анализатори, цитирани от Ройтерс.

Номинираният за премиер Михай Тудосе ще поиска по-късно в четвъртък вот на доверие от парламента и вероятно ще го получи, тъй като Социалдемократическата партия и коалиционният ѝ партньор Алианс на либералите и демократите разполагат с мнозинство в законодателния орган.

Управляващата коалиция свали собственото си правителство с вот на недоверие миналата седмица, като обвини премиера Сорин Гриндяну, че не е успял да приложи амбициозната програма за управление, с която социалдемократите спечелиха изборите през декември. Мнозинството министри от отстранения кабинет обаче намират място в новия, включително Тудосе, отбелязва Ройтерс.

Лидерът на СДП Ливиу Драгня каза, че програмата е била преработена, за да се наваксат закъсненията. Бившият финансов министър Дариус Вълков, който е съден, че е вземал подкупи и е използвал парите, за да си купува ценни картини, е автор на програмата.

Данъчните промени включват промяна на плоския данък върху доходите и печалбата, премахване на данъка върху дивидентите, намаляване на вноските за социално осигуряване, предоставяне на облекчения за някои категории и допълнителни налози за петролните и газовите компании.

Данъчните облекчения в Румъния тревожат Европейската комисия и Международния валутен фонд, които се опасяват, че бюджетните цели няма да бъдат изпълнени. Комисията очаква Румъния да регистрира най-големия дефицит в ЕС тази и следващата година от 3,5 и 3,7 процента от брутния вътрешен продукт.

Плановете споменават също въвеждане на "данък солидарност" от 2018 г. без да се навлиза в повече подробности. Програмата не съдържа оценка за въздействието.

Според агенция Медиафакс, която се позовава на свои източници в политическите среди, новият данък "солидарност" ще засегне хората с доходи над десет минимални работни заплати. Това означава, че румънците, които получават брутни заплати от над 14500 леи месечно ще платят допълнително от джоба си за покриване на дупки в бюджета за здравеопазване, но без да получават нещо в замяна.

Програмата предвижда замяна на корпоративния данък върху печалбата с многостепенна данъчна система за облагане върху оборота.

Подоходният данък ще падне на 10 процента, но доходи под 2000 леи (502,29 долара) месечно няма да се облагат.

Вноските за социално осигуряване ще бъдат намалени с 4,25 процента до 35 на сто, като ще бъдат заплащани само от работещите, а не от техните работодатели.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес