Управляващите в Сърбия спечелиха мнозинство, невиждано от времето на Милошевич

Сръбската прогресивна партия взе 50%, а досегашният й коалиционен партньор – 15 на сто

Александър Вучич. Снимка: БГНЕС

Управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) спечели 50 на стоо от гласовете на предсрочните парламентарни избори, проведени в западната ни съседка в неделя, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Убедителната победа на бившите ултранационалисти, обявили се за европейската интеграция на Сърбия, им дава възможност за самостоятелен мандат. Избирателната активност бе около 52 на сто.

"Това е най-добрият изборен резултат на партия от 90-те години", коментира лидерът на СПП и най-вероятен бжъдещ премиер Александър Вучич, цитиран от АФП.

"Сигурен съм, че Сърбия ще продължи по пътя към ЕС. Желанието ми е Сърбия да продължи борбата с корупцията, да тласне напред икономиката и да увеличи заетостта. За тази цел са необходими болезнени реформи. но аз съм сигурен, че сърбите скоро ще живеят по-добре, отколкото живеят сега", каза още Вучич.

Според Центъра за свободни избори и демокрация (ЦеСИД) СПП ще получи 160 от общо 250 депутатски места. Втора се нарежда Социалистическата партия, досегашен коалиционен партньор на СПП. Тя спечели 15% от гласовете.

Останалите места ще се разпределят между прозападната Демократическа партия и Новата демократическа партия на бившия президент Борис Тадич, които получават по 6 на сто от гласовете, отбелязва Асошиейтед прес.

Изборната победа на СПП - партия на бивши ултранационалисти, обявили се за членство на Сърбия в Европейския съюз, ѝ осигури мнозинство, небивало от времето на Слободан Милошевич през 90-те години, посочва Ройтерс. Вучич ще поеме министър-председателския пост в момент, когато Сърбия започва преговори за присъединяване към ЕС.

От идването си на власт през 2012 г. правителството на СПП подобри значително отношенията с бившата сръбска област Косово, която обяви независимост през 2008 г., напомня АФП.

44-годишният Вучич - бивш проруски ултранационалист, сега прегърнал каузата на европейската интеграция на Сърбия – извоюва масираната подкрепа на електората след серия от зрелищни арести на свръхбогати бизнесмени в хода на борбата с корупцията и организираната престъпност, посочва АФП.

Според анализатори, цитирани от Ройтерс, СПП дължи победата си на личната популярност на Вучич. Но негови опоненти се възмущават, че толкова много власт се концентрира в ръцете на човек, който допреди пет години беше злъчен критик на Запада и отстояваше каузата на Велика Сърбия, подпалила войните и кървавото разпадане на Югославия през 90-те години, добавя Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани