Управляващите в Тунис ислямисти отхвърлиха предложението за правителство на технократи

Управляващите в Тунис ислямисти отхвърлиха предложението за правителство на технократи

Управляващата в Тунис ислямистка партия Ан Нахда отхвърли предложението на премиера Хамади Джебали правителството да бъде разпуснато и да бъде сформиран кабинет от технократи, предаде Ройтерс.

"Премиерът не е поискал мнението на партията", заявил пред журналисти заместник-председателят на Ан Нахда Абдулхамид Джеласи. "Ние в Ан Нахда смятаме, че Тунис има нужда от политическо правителство. Ще продължим консултациите с други партии за сформиране на коалиционен кабинет", подчертал той.

Джебали обяви вчера, че разпуска кабинета след убийството на съпредседателя на светския опозиционен Народен фронт Шокри Белаид, който бе застрелян пред дома си. Джебали предложи да бъде съставен кабинет от технократи, който да управлява страната до нови избори, без да посочва конкретни дати.

Убийството на Белаид стана причина за избухване на масови антиправителствени протести в страната. Опозицията обвини управляващата партия Ан Нахда, че е организирала ликвидирането на Белаид. Народният фронт и още три опозиционни партии призоваха за обща стачка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?