Управляващите в Турция осъдиха египетския преврат

ТУрският външен министър Ахмет Давутоглу

Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че Турция не преиема произволните арести на избраните лидери на Египет. Той добави, че надява действията на военните да не хвърлят сянка върху революцията от 25 януари.

"Всички демократични механизми трябва да бъдат задействани. След вчерашната намеса, произволните случаи на задържане и налагане на домашен арест за политици, включително президента Мохамед Морси и премиера Хишам Кандил, са неприемливи. Освобождаването на задържаните политици има важно значение за националното помирение", заяви Давутоглу на пресконференция в Истанбул, цитиран от вестник "Хюриет дейли нюз".

Външният министър изрази своята "дълбока тъга" за военния преврат, който е свалил Морси.

"Ние всички сме натъжени от това развитие на събитията. Свалянето на президента Мохамед Морси е притеснително. Не е приемливо, че избран лидер е свален от военен преврат", каза още турският първи дипломат.

Той призова за бързо връщане към демокрацията чрез избори.

Египетският военен преврат, при който бе свален от власт президентът Мохамед Морси, е "признак за назадничавост", заяви говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Хюсеин Челик, цитиран от Анадолската агенция.

Превратът е имал и външна подкрепа. Някои западни страни не приеха идването на власт на египетското движение Мюсюлмански братя, каза още Челик. Той предупреди, че Турция се опасява от конфронтации, които може да доведат до кръвопролития.

Трябва да оценим позицията на Морси срещу поддръжниците на преврата и да се противопоставяме срещу всякакъв вид преврати навсякъде, заяви турският министър за ЕС Егемен Багъш, цитиран от турския телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк.

Заместник-председателят на ПСР Нуман Куртулуш посочи, че не е възможно за хората, които вярват в демокрацията, да приемат преврата в Египет, информира турското англоезично издание "Хюриет дейли нюз". Трябва да го разглеждаме като удар, насочен директно срещу народа на Египет, каза Куртулуш.

Изданието цитира и лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу, който заяви, че "военните преврати не може да бъдат приети" и изрази надежда, че "демокрацията скоро ще възтържествува".

Турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк съобщава, че снощи в Анкара и Истанбул са се състояли протести в подкрепа на Морси.

"Хюриет дейли нюз" цитира високопоставен турски представител, който е заявил пред изданието, че "намесата на египетска армия ще има сериозно влияние върху региона и върху курса на Арабската пролет". Трудно е да се оцени какво точно ще бъде влиянието. Сирия със сигурност ще бъде засегната, добави неназованият представител.

Турция бе сред страните, които силно подкрепяха правителството на Морси и създадоха сериозни връзки с движението Мюсюлмански братя. Морси участва на конгреса на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) миналата година и бе доволен от подкрепата, която получаваше от правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?