Управляващите в Япония спечелиха предсрочните избори

Шиндзо Абе поставя рози срещу имената на кандидат-депутати победили на изборите

Управляващата Либералнодемократическа партия на премиера Шиндзо Абе спечели очаквана победа на извънредните парламентарни избори в Япония в неделя. Тя ще разполага с най-малко 291 гласа в 475-местната Долна камара. Около 35 места ще има и нейният коалиционен партньор - будистката партия Комейто, предаде Асошиейтед прес.

Така двете заедно ще имат квалифицирано мнозинство от 326 депутати, което им дава възможност да отменят вето на Горната камара и да променят конституцията. В изборите участваха рекордно малък процент избиратели в следвоенната история на страната - 52,7 - с близо 7 на сто по-малко, отколкото на вота през 2012 г.

В първото си изявление премиерът Абе отхвърли появилите се веднага коментари в медиите, че тази ниска избирателна активност хвърля сянка върху победата на управляващата коалиция, и каза, че изборният резултат е солиден мандат за продължаване на неговата политика за съживяване на икономиката, станала широко известна като Абеномика. Тя предвижда агресивно облекчаване на финансовата политика, по-големи държавни разходи и повишаване на доходите, за да се преодолее дефлацията и да се стимулира растеж.

Абеномиката вече доведе до понижаване на курса на йената, което помага на големи компании износителки като "Тойота". Но засега доходите и бизнес инвестициите все още не бележат очаквания ръст, а инфлацията и общият икономически растеж все още са доста под целите, обещани от Абе при идването му на власт преди 2 г. Въпреки това премиерът изрази оптимизъм, че е на прав път и че има "силно усещане за отговорност да продължи с Абеномиката".

Наблюдателите обаче са скептични, че реалните условия в страната ще позволят обещанията на премиера да бъдат спазени. Съпротивата от страна на бизнес средите е голяма, а и избирателите имат силни резерви към някои от намеренията на Абе - например повишаването на ДДС и реформирането на трудовия пазар.

Силна съпротива срещат и някои националистически и десни проекти на премиера, като ревизирането на пацифистките елементи на конституцията и разширяването на ролята на военните, отмяната на ограниченията за участие на японски войници в операции в чужбина, както и ограничаването на някои базисни граждански права и свободи. Има силно обществено движение и срещу плановете на правителството да рестартира затворените след аварията в АЕЦ "Фукушима" ядрени централи в страната.

Главната опозиционна Демократическа партия на Япония спадна доста под очакваните 100 места за нея в парламента - тя получи едва 73, а лидерът ѝ Банри Кайеда дори загуби депутатското си място и днес обяви оставката си. "Гражданите на Япония показаха, че не искат смяна на политическия курс на сегашния премиер", призна той.

Японската комунистическа партия, която по традиция обира протестния вот, почти утрои представителството си и ще разполага с 21 депутати, а т.нар. Иновационна партия, също в опозиция, ще има 41.

Споделяне

Още от Свят