Управляващите във Франция социалисти втвърдяват политиката си към ромите

Управляващите във Франция социалисти втвърдяват политиката си към ромите

Управляващите във Франция социалисти втвърдяват политиката си към ромите, като представиха законопроект, който ще улесни развалянето на незаконни ромски лагери, предаде Ройтерс.

Френската социалистическа партия (ФСП) се разграничи категорично от бившия президент консерватор Никола Саркози, който стартира през 2010 г. програма за депортиране на хиляди роми от незаконни лагери в родните им Румъния и България. ФСП осъди тези действия, които бяха порицани и от Европейската комисия.

Новият законопроект обаче показва как партията на сегашния френски президент Франсоа Оланд е била принудена да втвърди своята позиция по въпроса, в косвено признание, че мерките, които предприема от една година за интегриране на ромите, се оказват неефективни.

Очаква се законопроектът да бъде внесен в парламента след септември. Той предвижда спиране на финансирането на общинските съвети, които не отделят райони за законни ромски лагери и не евакуират бързо незаконните.

Според сегашното законодателство ромите може да бъдат изгонени от общинска земя, само ако има риск за обществената сигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа