Управляващите виждат България като евроцентър за стартъпи за изкуствен интелект

Управляващите виждат България като евроцентър за стартъпи за изкуствен интелект

До десетина дни ще бъде представена подобрена версия на българския план за възстановяване и устойчивост, по който страната ни очаква 12 млрд. лв. безвъзмездно финансиране от европейския бюджет, но беше силно критикуван от редици браншове като неконкретен, неабмициозен, насочен към харчене на средствата, а не към създаване на иновации.

Именно гражданските позиции по плана за възстановяване и устойчивост ще позволят подобряването на проекта на плана, който до края на февруари трябва да бъде представен в Европейската комисия за одобрение, стана ясно от думите на вицепремиера Точислав Дончен по време на първото заседание на новия Икономически и социален съвет (ИСС). То се проведе онлайн в понеделник и в него се включиха и председателят му Зорница Русинова, която е зам.-социален министър, българският еврокомисар Мария Габриел, председателят на парламента Цвета Караянчева и др.

"В криза е традиционното политическо представителство, изискванията, пулсът на обществото е друг - гражданите не само искат да знаят, те искат да участват", заяви той в типичния си стил.

Дончев очерта като проблем фактическата невъзможност да се обяснят голяма част от политиките, които се прилагат. Те са много специализирани и е огромно предизвикателство да се обясни която и да е европейска политика за по-малко от един час, допълни Дончев, цитиран от БТА.

По думите му убеждението, че гражданите ще позволят на политиците да развиват тези политики само на база доверието към тях е несъстоятелно Необходими са нови форми на диалог и участие, като новите форми ще позволят да бъдат "произвеждани" по-добри политики, затова институции като ИСС са важни, смята той и даде примера с подобряването на плана за възстановяване.

"Следващите години ще са години на турбуленции, предизвикателства и възможности", заяви още Дончев. По думите му при всички случаи здравната криза и породените от нея икономическа и социална криза дълго време ще оказват въздействие върху обществата и държавите.

Според него имаме предизвикателства, които като параметри са ясни. Едно от тях е т.нр. Зелен пакт и последиците по отношение на икономиката, на енергетиката, заетостта и социалните измерения. Илюзия е да считаме, че политиките по декарбонизация ще имат локализиран ефект само в няколко региона на страната и само по отношение на енергетиката, смята той.

Според еврокомисаря Мария Габриел България вече има репутация на привлекателен цифров център със своите технологични таланти и като към това се прибави, че е сред държавите с най-голям брой жени в информатиката, имаме истински шанс да се превърнем в европейски център за стартиращи предприятия в областта на изкуствения интелект и блокчейн технологиите.

С 47 стартъпа, занимаващи се с изкуствен интелект, страната ни е потенциален лидер на ЕС в областта на авангардните технологии, отбеляза еврокомисарът.

Според нея е важно страната ни да установи къде са необходими инвестиции за обединяването на науката, иновациите и образованието за да се създават работни места в регионите в преход.

Добра новина е, че Програмата "Хоризонт Европа" вече е с бюджет 95,4 млрд.евро, имаме най-голямата в света програма за публична подкрепа на иновации и научи изследвания, допълни Габриел. Програмата "Еразъм" е с почти двойно увеличен бюджет, което е изключително добро послание за младите хора, за стълба на обществото, каквото е образованието, каза еврокомисарят. Тя посочи важността и на програмата "Творческа Европа", която има увеличение от 60 процента в бюджета. По време на кризата видяхме как културното съдържание е това, което помага да запазим нашета национална и регионална идентичност, но и да отстояваме европейско лидерство в тази област, добави Габриел.

По думите ѝ пандемията ускори промените, които вече се случват, особено в областта на зелените технологии и цифровизацията.

Цвета Караянчева пък изрази увереност, че бъдещата дейност на ИСС ще бъде още по-ясно публично изразена и ще даде нов тласък в справедливото и успешно управление на страната.

Искрено вярвам, че с активната ни работа като ИСС ние можем да имаме реален принос в полза на хората при възстановяване на икономиката на страната, при възстановяване на доходите и за наваксване в развитието на страната ни, посочи председателят на съвет Зорница Русинова. Надявам се с работата си да покажем, че сме гражданския парламент, да имаме принос във всяка една от темите, които са не само важни в национален контекст, но и в европейската програма на България, добави тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?