Управляващите вкарват пакета с антимонополни закони догодина

Промените ще засегнат банковия и енергийния сектор

Управляващите вкарват пакета с антимонополни закони догодина

Управляващите се готвят да представят цялостен пакет на "много антимонополни закони" още в началото на 2014 г. Промените ще засегнат банковия и енергийния сектор и ще дадат повече права на потребителите. Това е обявил лидерът на БСП Сергей Станишев по време на среща със софийския партиен актив на партията, предаде пресцентърът на БСП.

 

По антимонополния пакет е постигнато съгласие с министрите и с ДПС, е посочено в съобщението.

 

"Промените засягат и начина на функциониране на банките, и правата на потребителите, и другите финансови институции, които в много случаи просто заробват хората, и правата на българските производители, които трябва да бъдат защитени, и проблемите в енергетиката, където също господстват монополи и потребителите са почти незащитени", казал Станишев.

 

По думите му всичко това ще бъде в дневния ред на парламента още от началото на следващата година.

 

"В диалог с всички заинтересовани ще решаваме и приемаме тези промени. Вярвам, че хората и икономиката ще започнат да чувстват ефектите от новата политика, насочена към възраждане на производство, на икономическия растеж, създаване на работни места”, казал още лидерът на БСП.

 

До края на този месец пък в Брюксел ще бъде бъде изпратена програмата за младежката заетост. За тези мерки България ще получи 50 млн. евро от ЕС, ще бъде осигурено и националното съфинансиране, обеща оше Станишев.

 

В началото на мандата на правителството премиерът Пламен Орешарски съобщи, че ще получим 100 млн. евро от ЕС по линия на младежката безработица. Така е не стана ясно защо парите намаляха двойно.

 

Станишев бил убеден, че хората започват да усещат, че държавата е предсказуема. По думите му за последните четири години държавата е била сред най-неизрядните платци, а бизнесът е бил рекетиран. Това обаче вече се променя, е отбелязал Станишев.

 

"Наред с това, в следващия бюджет са заложени 500 милиона, които ще бъдат насочени директно за регионални инвестиции за инфраструктурни проекти и нови работни места, които да покажат на цяла България нова, различна политика за сближаване на регионите", каза още Сергей Станишев.

 

Към момента обаче все още не са ясни правилата, по които ще може да се кандидатства за парите от новия фонд за растеж.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?