Управляващите внесоха предложенията си за гласуване под карантина

Даниела Дариткова, БГНЕС

ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха промени в Закона за извънредното положение, позволяващи на хората под карантина да гласуват с подвижни урни, както и хоспитализираните с коронавирус да упражнят правото си на глас. Управляващите отказват поисканите от извънпарламентарната опозиция и президента промени в Изборния кодекс за гласуване по пощата, видеонаблюдение в изборните секции и онлайн преброяване на бюлетините и изборните протоколи, премахване на ръчното броене на машинния вот.

ЦИК да изработи правила, по които лицата под карантина или в лечебно заведение да могат да гласуват, предвиждат внесените от ГЕРБ и "Обединени патриоти" промени. Досега това бе позволено само за хората с трайни увреждания, които им пречат да гласуват по общия начин. Хората с коронавирус, които са настанени в лечебно заведение, пък ще гласуват в отделни секции от пациентите в останалите отделения.

Законопроект дава възможност на хората с изтекли документи за самоличност, да могат да се легитимират с тях на вота.

Законопроектът предлага по решение на ЦИК секции за гласуване в чужбина да могат да се съставят от трима души. Разпоредбите за гласуване с изтекли документи и за по-малък брой на членовете в секциите извън страната ще важат за всички избори през 2021 г. - за президентските, както и ако има предсрочни парламентарни.

Всички предложения на управляващите са направени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, а не в Изборния кодекс.

ЦИК ще бъде длъжна да приеме правила за организацията на вота по време на пандемия до средата на февруари, или 50 дни преди изборния ден, след като проведе консултации с Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и с Обществения съвет към ЦИК. Законопроектът предвижда на разговорите да се водят пълни стенографски протоколи, които "се обявяват незабавно на страницата на ЦИК".

"В законопроекта предвиждаме и възможност ЦИК да гарантира здравна сигурност на всички останали участващи в изборния процес, като осигури средства за индивидуална защита както на членовете на секционните избирателни комисии, така и на участниците в изборите", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Ключово решение е при желание от страна на хората в избирателните комисии, те да бъдат ваксинирани.

Дариткова обясни, че са се поучили от практиката на други държави, които са провели избори в условията на Covid- пандемия, като Русия, Франция, Румъния. "Видяхме, че задължително се въвеждат специални норми и протоколи, които да гарантират здравна сигурност", уточни тя.

Освен гласуването по пощата, предложенията на управляващите пренебрегват и друга идея, която беше лансирана и подкрепена от почти всички участници на консултациите при президента. Става дума за възможността застъпници да снимат и излъчват в реално време броенето на бюлетините след края на изборния ден. В момента в закона няма текст, който изрично да забранява, но няма и такъв, който да позволява. Ако и ЦИК не излезе с конкретни указания по въпроса, то всяка секционна комисия може да има различен подход и на места да не бъде позволено снимане, а на други - не. 

Допреди дни основният аргумент на управляващите срещу онлайн наблюдението беше, че "не навсякъде има интернет". Сега обаче Красимир Ципов изрази съвсем различно безпокойство: 

"Нашите притеснения са свързани с това дали не влизаме в противоречие с изискванията на Закона за защита на личните данни. Както знаете, от две години има сериозни промени в този закон и най-малкото, което трябва да се обмисли, е да се съгласува една такава подобна промяна с компетентния орган – Комисията за защита на личните данни. Ние ще направим това, за да вземем правилното решение (...) Образът на лицето по последните промени представлява лична данна".

Преди ден президентът насрочи изборите на 4 април - дата, която ГЕРБ първо определиха като приемлива, но после не, тъй като тогава е католическият Великден. Младен Шишков от ГЕРБ коментира пред Нова тв, че "изборният процес в католическата общност ще бъде опорочен".

Споделяне

Още по темата

Още от България