Според предварителните данни

Управляващите взеха от раз София, Бургас, Добрич и Габрово

БСП с победа само в Шумен, десните печелят в Монтана и Кюстендил

В девет областни градове изборите изглежда са спечелени още на първи тур. Почти сигурно е, че кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Бургас Димитър Николов запазват постовете си.

В национален мащаб управляващата партия взема 38% от местния вот, но в повечето градове кандидатите на ГЕРБ отиват на балотаж.

Втора е левицата с около 24 на сто, като според социалистите на тези избори са събрали около 1 млн. гласове, което е с повече от предишния вот.

След като първоначално МБМД съобщи, че Фандъкова печели втори мандат в София още на първи тур с 53%, а по данни на "Галъп" сегашният столичен управник взема 51 процента, по-късно от първата агенция уточниха, че това не може да се твърди с категоричност и има вероятност за балотаж с кандидата на БСП Георги Кадиев.

Първите данни бяха за сериозна дистанция между  Фандъкова и Георги Кадиев, събрал 21% подкрепа. Кандидатът на Синята коалиция Прошко Прошков събира около 12%.

Самият Кадиев изрази своето убеждение, че ще има балотаж, освен ако няма някакви манипулации на вота. Според кандидата на сините Прошко Прошков организацията на изборите е била кошмарна.

Йорданска Фандъкова благодари "на всички софиянци, които излязоха да гласуват и доказаха, че обичат града и искат да участват в неговото управление. "Хората показват, че се интересуват от това, което се случва", каза тя.

Най-убедителната победа извоюва кметът на Бургас Димитър Николов от ГЕРБ - между 68 - 70% от гласовете.

"За първи път Бургас гласува „за”, не гласува „против”, гласува „за” въпреки всички неудобства и ремонти ....", каза Димитър Николов по БНТ. Предварителните прогнози показват, че ГЕРБ ще има мнозинство и в общинския съвет в Бургас, където печели 26 места.

В Монтана, Кюстендил и Шумен също е много вероятно да няма втори тур на изборите след седмица. Макар че дават между 50 и 53% за водачите, социологическите агенции все още не твърдят категорично, че няма да има втори тур на изборите.

Единственият областен град, който социалистите могат да вземат още на първи тур, е Шумен, където досегашният кмет Красимир Костов събира малко над 50%.

В Монтана Златко Живков, подкрепен от широка коалиция от десни партии, също събира между 51 и 53% от гласовете. Ако спечели от раз, това ще бъде четвърти мандат за Живков, който управлява града от 1999 г. На сериозна дистанция след него е Людмил Кръстев от ГЕРБ.

Петър Паунов, издигнат също от широка коалиция от десни партии, има шанс да спечели изборите още на първи тур в Кюстендил. Той получава между 50 – 51% по данни на различни социологически агенции. След него е кандидатът на ГЕРБ Никола Татарлиев с близо 21%.

Първоначално за Кърджали се твърдеше, че ще има балотаж между сегашния кмет от ДПС Хасан Азис и кандидата на ГЕРБ Илия Илиев, което бе определено от вътрешния министър и шеф на презиборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов като най-големия пробив на управляващата партия на тези избори. По-късно обаче паралелно преброяване на бюленитите отреди безапелативна победа за Азис с 54.4 на сто по данни на "Галъп".  

Пазарджик също има избран от раз кмет и това е досегашният управник Тодор Попов, издигнат от инициативен комитет и получил подкрепа от 65.4 на сто, сочат данните на МБМД.

Кандидатът за кмет на Добрич Детелина Николова, която за втори път изграе на изборите с ГЕРБ, взима трети мандат с подкрепата на 66.5 на сто от съгражданите си, сочат данни на Националния център за изучаване на общественото мнение. Конкурентката ѝ Емилия Добрева от БСП остава с 14 %.

В Габрово убедително печели Таня Христова от ГЕРБ, съобщи Цветанов и това бе потвърдено от лидера на БСП Сергей Станишев.

На местните избори 38 процента от хората са гласували за представителите на ГЕРБ, социалистическата партия събира вота на 24 процента от българите, а кандидатите на ДПС са трети с 6.7 процента, сочат данни на предварителните проучвания на агенция МБМД.

Още по темата
Още от Избори 2011