Управляващите забраниха евтините жилища за следващите на власт

Парламентът забрани депутати, министри и други висши чиновници да купуват евтини ведомствени жилища. Това стана с гласуваните на второ четене в сряда поправки в закона за държавната собственост.

Забраната идва три месеца преди изтичането на мандата на сегашните управляващи, които също не пропуснаха да си раздадат евтини жилища, което предизвика серия от скандали през миналата година, но без резултат.

Според днешните промени в закона, привилегията да купуват евтини ведомствени жилища се отнема на премиера и вицепремиерите, министрите и техните заместници, депутатите, областните управители и заместниците им, членовете на политическите кабинети на премиера, на вицепремиерите и на министрите.

Скандалът със сделките на сегашните управляващи тръгна от регионалния министър Валентин Церовски, купил ведомствен апартамент на ниски цени с компенсаторки. В постепенно разрастващия се списък се оказаха включени депутати от ДПС и министерски чиновници от квотата на движението, министърът на държавната администрация Димитър Калчев, бившият министър без портфейл Неждет Моллов, шефката на пресцентъра на правителството и член на политическия кабинет на Сакскобургготски Цветелина Узунова, секретарката на премиера Рада Паунова, депутатката от НДСВ и бивш парламентарен секретар на Симеон Гадар Хачикян и други.

От днес нататък забраната за евтините жилища ще важи и за председателите и заместник-председателите на държавни агенции и на изпълнителни агенции, за шефовете и членовете на държавни комисии, за ръководителите на държавни институции, създадени със закон или постановление на правителството, както и за главните секретари на всички държавни институции, включително парламента, Министерския съвет и администрацията на президента.

По време на скандала миналата година премиерът създаде комисия начело със зам.правосъдната министърка Меглена Тачева, която разследва случаите и обяви, че седем висши държавни чиновници, сред които Калчев, Моллов, Узунова, Хачикян и други са получили жилищата си неправомерно. Комисията Тачева предложи апартаментите да бъдат или доплатени, или върнати. Оказа се, че липсват законови механизми за осъществяване на тези процедури.

Приетите днес промени обаче не засяга този скандал, както и случаите при предишни управляващи, защото няма да действат със задна дата. Отхвърлен беше текст, предложен от Новото време, който предвиждаше да се направи ревизия на сключените сделки с ведомствени апартаменти и собствениците да доплатят цената по пазарни цени. Лидерът на таралежите Борислав Цеков се зарече, че няма да остави скандала да бъде потулен. Той съобщи, че нововремци ще искат справка от комисията “Тачева” кой от седемте чиновници реално е изпълнил разпореждането на комисията. По техни данни обаче засега никой не е изпълнил това си задължение.

След гласуването Гадар Хачикян, обещала да върне апартамента си, заяви, че не е променила своето решение, но чака да ѝ се върнат парите.

Право да закупуват жилища без търг вече ще имат държавните служители и чиновниците на трудови договори в администрацията с най-малко три години стаж в съответната служба. Борислав Цеков коментира, че този текст ще преустанови лошата практика на чиновници “прелетни птички”, които поработват 2-3 месеца в държавни ведомства с единствената цел да се облагодетелстват.

Държавата ще продава или заменя имоти частна държавна собственост след оценки от независими оценители и на цени не по-ниски от данъчната стойност на имотите, предвижда още закона. Продажбата ще се извършва от областните управители.

Ремонтът и поддръжката на отдадени под наем държавни жилища ще се поема от наемателя или ползвателя, гласуваха още депутатите.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?