Управляващите забраняват участието на деца в реалити предавания

Депутати от ГЕРБ са внесли поправки в Закона за радио и телевизия, които забраняват участието на деца в предавания, "които са неблагоприятни за тяхното физическо, психическо, нравствено, интелектуално и социално развитие“. Поредните промени в медийния закон са свързани с влизането на деца в реалити шоуто "Биг брадър фемили“, което върви в момента по Нова телевизия и което бе предшествано от дискусия в парламента, а и извън него, дали деца трябва и могат да участват в него.

В промените е записано още, че ако доставчиците на медийни услуги нарушат разпоредбата, ще бъдат глобени с "имуществена санкция от 15 000 до 30 000 лв.“, а при повторно нарушение тя ще е в размер от 40 000 до 60 000 лв.

В мотивите за поправките народните представители от мнозинството – Даниела Миткова, Йоана Кирова и Диан Червенкондев, са посочили, че те "произтичат от необходимстта за бърз и адекватен отговор на отрицателните обществени реакции, предизвикани от участието на деца в предавания, които поставят въпроса доколко се спазват правата и интересите им и как това участие се отразява на физическото, психическото и умственото им развитие“.

Вносителите се позовават и на констатации в доклад на Комитета за правата на детето към ООН от октовмри 2008 г. , в който се посочва, че участието на деца в реалити предавания "може да се смята за незаконна намеса в техния личен живот“. "От тази гледна точка е наложително създаването на изрична разпоредба, според която доставчиците на медийни услуги са длъжни да не допускат участието на деца в предавания, които са неблагоприятни за тяхното развитие“, смятат вносителите.

Споделяне

Още по темата

Още от България