Управляващите заговориха за регистър на психично болните след драмата в Лясковец

Снимка: БГНЕС

Създаването на единен регистър на хората с психични проблеми бил част от програмата на правителството в здравеопазването, обяви в понеделник пред БНР здравният министър Таня Андреева.

Това става само три дни, след като Петко Петков от Лясковец уби един полицай и рани други трима по време на операция по задържането му заради отправени от него заплахи да стреля по ученици в близкото до дома му училище.

"Той ще бъде изграден със средства по Норвежкия механизъм. Там ще разполагаме с около 15 милиона лева за репродуктивно и психично здраве. Част от мерките, които ще се финансират по тази програма ще бъде и изработването на такъв единен регистър. Той ще бъде факт към есента", обеща Андреева.

За изработването на регистъра ще бъде създадена междуведомствена работна група.
Междувременно Сдружението на общините представи списък на общинските болници, които трябва да бъдат подпомогнати. Изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова обясни, че този списък съдържа 51 болници в същия брой общини, но те обслужват и съседни общини.

"Успяхме да се договорим с министерството единият от исканите критерии - за отдалеченост от областната болница, да е повече от 40 километра. Гледа се и възрастовата структура на населението и безработицата", обясни Чавдарова.

Тя допълни, че има още 7 болници, които не се намерили място в списъка, но трябва да се намери възможност и те да бъдат подпомогнати.

"Програмата на правителството има фокус върху общинските лечебни заведения, особено по-малките и в трудно достъпните региони. Аз мога да поема ангажимента, така че тези 7 лечебни заведения ще бъдат част от списъка", каза в отговор Таня Андреева.

"Методиката, по която болниците ще получават субсидия ще е за спешна помощ, т.е ние ще доплащаме за прегледи и изследвания на всеки преминал по спешност пациент. Първият транш на парите ще бъде към края на март, а след това ще се опитаме всеки месец болниците да получават своя ресурс", допълни Андреева.

В отговор на информациите, че името на здравния министър е едно от най-критикуваните по време на срещата на БСП и правителството в Боровец, Таня Андреева уточни, че не е останала с такова впечатление.

Споделяне

Още по темата

Още от България