Управляващите заставят съдебната власт да съкрати 16% от администрацията си

Управляващите заставят съдебната власт да съкрати 16% от администрацията си

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще бъде заставен от управляващите да съкрати 16 процента от съдебната администрация, ако Народното събрание приеме проекта за бюджет на магистратурата по начина, по който е направен от финансовото министерство. Това съобщи в четвъртък председателят на бюджетната комисия във ВСС Михаил Кожарев.

 

Той обяви, че представители на съвета вече са изразили своето "принципно и остро несъгласие" с действията на министерството, което е нарушило и задължителните бюджетни процедури по съгласуване на проектите.

 

В края на септември ВСС поиска увеличение на бюджета на съдебната власт със 100 милиона лева за 2014 година или общо 543 млн. лв. Причина за това искане бе липсата на достатъчно средства за разплащане дори на сметките за ток и парно за съдилищата и прокуратурите през тази година.

 

От години Висшият съдебен съвет настоява и за повече средства за инвестиции в техника, неотложни ремонти на сградния фонд и запълване на незаетите щатове за магистрати. Парите обаче не се отпускат.

 

Вместо увеличение правителството на Пламен Орешарски обаче е изготвило проект за бюджет, който намалява парите за магистратурата на 434 млн. лв. Според Михаил Кожарев, ако парламентът приеме така изготвения план, ще има големи съкращения в администрацията. Той се оплака, че правителството нарушава конституцията, защото съдебната власт има независим бюджет. Подобни оплаквания от ВСС се случват всяка година.

 

В момента щатните бройки в съдебната администрация са 9405 бройки, от тях обаче са заети 9166.

Споделяне

Още от България