Упражнението на ВСС по делото "Наглите" се оказа безсмислено

Упражнението на ВСС по делото "Наглите" се оказа безсмислено

Всичко, което зависи от съдията по делото "Наглите", е извършено. Това обяви в понеделник членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Пламен Стоилов, след като разговаря с и.д. председателя на Софийския градски съд Величка Цанова. Според Стоилов проверката на съвета след първото заседание по делото, което бе отложено, не е била "прекалена", защото процесът е в центъра на общественото внимание.

Стоилов обясни, че Комисията за наблюдение на обществените дела във ВСС е решила да вземе под контрол още от първото заседание делото "Наглите", като предупреждение за страните в процеса да не използват традиционните способи за отлагане.

Стоилов и комисията, на която той е член, се запознаха с протокола от първото съдебно заседание по делото срещу групата за отвличания. То бе отложено, защото един от адвокатите на обвиняемите бе ангажиран по друго дело. Освен това друг от защитниците не се бе запознал с материалите по делото, тъй като е бил нает само четири дни преди предвидения му старт.

След отлагането на процеса Комисията за проверка на обществено значимите дела във ВСС привиква на безпрецедентна лична среща съдия Виолета Магдалинчева и съдебните заседатели. В поведението на кадровиците обаче пролича двоен стандарт, тъй като никой от тях не постави въпроса за "очни ставки" с прокурорите, които бяха оплескали обвинителния акт и провалиха началото на делото още през септември.

След предприетата "профилактика" от страна на съвета голямата част от наказателните съдии в градския и в районния съд подкрепиха колегата си Магдалинчева. Те индиректно определиха действията на съвета като опит за натиск върху съдебния състав.

По повод на протестните писма, които съдиите изпратиха, Пламен Стоилов заяви, че първоначално му се сторило, че някой иска да оказва натиск върху ВСС да не изпълнява задълженията си.

Стоилов обясни, че е разчел тази реакция като непремерен начин, но след срещата днес се установило, че "напрежението е непродуктивно и няма основания за такова".

Величка Цанова допълни, че и съдиите, и ВСС "са се успокоили" след срещата, за да работят оттук нататък. Стоилов допълни, че комисията не може да наблюдава всички около 240 обществено значими дела и че целта на срещата днес е била делото "Наглите" да приключи в разумен срок. Попитан какво според него е "разумен срок", Стоилов заяви: "То само ще си покаже".

Споделяне

Още по темата

Още от България