Ураган засегна цяла Северна Европа – от Великобритания до Русия

Броят на жертвите е 16

Ураган засегна цяла Северна Европа – от Великобритания до Русия

След като най-напред в понеделник удари Великобритания, после Франция, Холандия Германия и Белгия, ураганът, наречен на Свети Юда Датей, се пренесе на изток и засегна цяла Северна Европа.

Ураганните ветрове изкорениха дървета, наводниха крайбрежни райони, оставиха стотици хиляди души без електроснабдяване и нарушиха транспортните връзки в региона. По последни данни бурята е отнела живота на 16 души, обобщава ДПА.

Само в Германия жертвите са 7, повечето - затиснати под повалени дървета. Двама човека намериха смъртта си в морето край германското крайбрежие вчера. Петима души са загиналите във Великобритания. В Дания жертвите са две. Паднала тухла уби мъж северно от столицата Копенхаген. Изкоренено дърво отне живота на жена в Амстердам, Холандия. Една жена загина във Франция, след като бе завлечена в морето от силна вълна. Тялото ѝ било намерено по-късно.

В Германия железопътният трафик е сериозно нарушен, а около 3600 полицаи и пожарникари са разположени в северната провинция Шлезвиг-Холщайн, за да помагат за отстраняване на щетите. Там много училища останаха затворени във вторник.

Във Великобритания десетки домакинства остават без ток след ураганните ветрове, вилнели в Англия и Уелс. Влаковете продължават да закъсняват. В Кент все още не работят два реактора на атомна централа, спрени заради стихията. Те трябваше да бъдат временно охладени с помощни дизелови генератори, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на компанията оператор Електрисите дьо Франс-Енерджи.

Властите в Дания и Швеция предприеха дейности по разчистване на жп линии и пътища от паднали дървета и възстановяване на  електричеството след силната буря, която връхлетя Скандинавия, предаде ДПА. В Дания около 70 души бяха ранени. Датските държавни железници заявиха, че движението на влаковете ще бъде намалено заради прекъснати електропроводи и паднали върху релсите отломки и дървета.

Едва днес беше отворен отново за движение железопътен мост, свързващ два датски острова. Датските метеорологични служби съобщиха за рекордни пориви на вятъра, достигнали на остров Алс до 193 километра в час. Предишният рекорд там датираше от декември 1999 г. и беше от 185 километра в час.

В Швеция няма данни за сериозно пострадали хора, но около 60 000 домакинства останаха без електричество. Връзката по море с Полша и Германия е прекъсната. Транспортното управление на страна обяви, че има отменени влакове в южната част на страната. Затворени са летищета в Малмьо и Гьотеборг.

Ураганът, който през нощта достигна Финландия, остави без електричество близо 11 000 домове в южната и югозападната част на страната.

Бурята засегна и района на Балтика. В Естония 63 000 домакинства останаха без ток, а според специалисти на места пораженията са толкова сериозни, че възстановяването може да отнеме около седмица. В град Пайде силният вятър отнесе покрива на училищен физкултурен салон, а в Куресааре беше частично разрушен покривът на пететажна сграда.

В Литва бурята остави без електричество 8500 души. Най-силнопострадаха западните крайбрежни райони на страната.

Над 120 хиляди жители бяха откъснати от света в Латвия в резултат на урагана. Три града в западната част на страната - Вентспилс, Кулдига и Талси - останаха без електричество. Ограничен беше фериботният трафик. Скоростта на вятъра в столицата Рига достигна 24 метра в секунда.

В Русия бурята също остави 11 000 души без ток, предаде Франс прес. Стихията връхлетя Лениградска област и застрашаваше с наводнение Санкт Петербург. Заради покачващите се там води властите затвориха шлюзовете към Финския залив, за да предпазят града. Заради стихията беше прекратено и излъчването на емисиите на радио "Ехото на Москва" в Санкт Петербург.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?