Ураганът Айвън взе 28 жертви в САЩ и разруши хиляди къщи

Двайсет и осем станаха жертвите на урагана Айвън, който връхлетя през последните две денонощия южните американски щати, съобщиха световните агенции. С това общият брой на жертвите на урагана, който преди това бушува на карибските острови, надхвърли 90.

Най-засегнат е щатът Флорида. Половината от загиналите са в северозападната част на този щат, от които шестима в района на Пенсакола - град, разположен на брега на Мексиканския залив, на границата с Алабама. Хиляди къщи са разрушени, стотици хиляди американци са без електричество. Това е най-смъртоносният ураган, поразил САЩ от 1999 г.

В петък ураганът Айвън, чиято сила на вятъра значително отслабна, премина в тропическата буря Джейн и се насочва на северозапад. Местните власти предупреждават за опасност от наводнения, свързани с очакваните проливни дъждове.

Президентът Джордж Буш обяви за бедствени зони щатите Флорида, Алабама, Луизиана и Мисисипи. Буш промени графика на предизборната си обиколка, за да посети през уикенда Алабама и Флорида, обяви Белият дом.

Споделяне

Още от Свят