Ураганът "Айзък" наближава Ню Орлийнс, преливат диги, хиляди са без ток

Ураганът "Айзък" наближава Ню Орлийнс, преливат диги, хиляди са без ток

Бурята "Айзък" се превърна в ураган от първа категория, приближавайки Луизиана и  прекъсна електрозахранването в големи райони на щата, който пострада тежко от  урагана "Катрина" през 2005 година, съобщиха световните агенции.

Водата преля над дигите в югоизточните райони на щата, след като "Айзък" донесе проливни дъждове.

Според местни оператори почти 400 000 домакинства са без ток. Службите за извънредни ситуации на Плакминс Париш (намиращ се на 90 км югоизточно от Ню Орлийнс) съобщиха, че водата е заляла някои от дигите, което ще доведе до големи наводнения в района.

Заради урагана добивът на суров петрол в Мексиканския залив бе намален с около 93%. Осем рафинерии прекратиха работа заради приближаването на урагана, съобщи Франс прес.

Евакуирани са служителите на 503 платформи за добив на петрол.

Скоростта на вятъра достигна 120 км/ч, а президентът Барак Обама призова жителите на областта да погледнат сериозно на стихията, който може "да предизвика значителни наводнения и други щети в обширна зона" по южното крайбрежие на САЩ.

Хиляди души напуснаха Ню Орлийнс, но не беше обявена масова евакуация. Местните власти съобщиха, че не се очаква да се повтори бедствената ситуация отпреди седем години.

Тогава загинаха 1800 души и бяха нанесени гигантски щети. Когато"Катрина" удари крайбрежието бе ураган от трета степен.

Ройтерс отбелязва, че ураганът "Айзък" ще бъде първият важен тест за струващата милиарди долари система за защита от наводнения на Ню Орлийнс, която бе изградена след 2005 година.

Бурята "Айзък" вече премина през Хаити и Доминиканската република, като отне живота на 24 души.

Споделяне

Още от Свят