Ураганът Дийн удари мексиканския бряг

Ураганът Дийн удари мексиканския бряг

Ураганът Дийн връхлетя мексиканския полуостров Юкатан близо до границата в Белиз, нахлувайки с мощни ветрове и проливни бури.

Епицентърът на урагана е ударил източния бряг на полуострова в близост до Коста Мая около 3:30 часа местно време (8:30 часа по Гринуич), на около 40 км североизточно от Кетумал.

Измерени са скорости на ветровете, достигащи над 260 километра в час.

Часове преди стихията да достигне до п-в Юкатан десетки хиляди туристи заляха летищата в опит да хванат някой от последните полети, които да ги отведат извън Мексико.

Навлизайки в Мексико, ураганът бе достигнал най-високата пета степен, но след това отслабна до втора категория.

Възможно е ново усилване на стихията, когато отново достигне морето, след като прекоси Юкатан.

Засегнати от урагана са някои селища, разположени в по-ниските части на крайбрежието, както и древни паметници. В курорта Канкун е настъпило облекчение, след като се оказало, че бедствието няма да достигне опустошителни размери, предаде ББС.

Най-засегнатите селища са сравнително бедни и отдалечени, щетите там все още не са напълно ясни.

Националната петролна компания нареди евакуацията на близо 13 000 работници от нефтените платформи в Мексиканския залив. Тази мярка обаче не доведе до повишаване на цените на петрола, защото се предполага, че съоръженията ще останат невредими.

Преди да връхлети Мексико, Дийн премина през Карибския басейн в неделя и понеделник, предизвиквайки разрушения и наводнения, припомня изданието.

Дийн е най-силният ураган в Атлантическия океан от 1992 г. насам, когато вилня ураганът Андрю.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?