Ураганът Дийн засилва мощта си, наближавайки Мексико

Ураганът Дийн засилва мощта си, наближавайки Мексико

Мексико е в мобилизация заради заплахата от наближаващия ураган Дийн, който по-рано в понеделник връхлетя Ямайка, съобщават световните агенции. Вятър със скорост 240 км/ч пометоха покриви, изкорениха дървета и събориха електрически стълбове в Ямайка.

Дийн, който е от 4 категория по петстепенната скала, вече порази  Каймановите острови, където властите наложиха полицейски час. Експерти очакват Дийн да усили силата си, когато навлезе в Мексико по-късно в понеделник.

Хиляди пътници напускаха мексиканския курорт Канкун, а прозорците и вратите на луксозните хотели в туристическата зона, която бе опустошена от ураган преди две години, бяха укрепени.

По данни на Националния център за ураганите в САЩ Дийн може да достигне пета степен още преди да връхлети върху мексиканския полуостров Юкатан, който е крайбрежен за Карибския район. При тази степен скоростта на ветровете достига 250 км в час.

Предвижданията сочат, че Дийн поже да се окаже по-разрушителен от урагана Вилма, който през 2005 г. разруши Канкун на полуостров Юкатан. Сега обаче под заплаха е друг мексикански курорт - Махауал (на 250 км южно от Канкун), където вече се вземат превантивни мерки.

В понеделник към 12 ч. по Гринуич ядрото на урагана Дийн бе на около 700 км от остров Белиз и се придвижваше в западна посока със скорост 34 км в час.

За евакуацията на десетки хиляди туристи от Канкун и Махауал днес бяха извършени голям брой извънредни самолетни полети, отбелязват агенциите, цитирани от БТА.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?