Ураганът Дориан достигна най-мощната, пета степен

Ураганът преобърна автомобили, отнесе покриви на къщи и събори електрически стълбове на Бахамите

Изглеед от остров Абако след преминаването на урагана

По последни данни на Националния център за наблюдение на ураганите в САЩ ураганът Дориан, формиран в Атлантическия океан, е стигнал максималната - пета категория по скалата на Сафир-Симпсън. Ураганът е на 90 км източно от остров Гранд Бахама в архипелага и се движи в западна посока със скорост около 2,2 м/сек. Максималната скорост на вятъра в пределите му надхвърля 82,7 м/сек.

Дориан се превърна в най-мощната буря, връхлитала Бахамите, след като удари северозападните части архипелага с ветрове от близо 300 километра в час. Властите предупреждават, че стихията може да доведе до приливни вълни от 7 метра.

От клипове, които според властите са изпратени от жители, може да се видят къщи без покриви, съборени електропроводи и преобърнати автомобили. Бяха отправени предупреждения за катастрофални последствия, както и че следването на инструкциите за евакуация е въпрос на живот и смърт.

Премиерът на Бахамите Хюбърт Минис изрази съжалението си от опустошителното действие на Дориан. По думите на Минис в някои части на остров Абако не може да се различи къде свършват градските улици и къде започва океанът. Бавно придвижващата се стихия може да промени облика на Бахамските острови за десетилетия напред.

Дете стана жертва на урагана на Абако в северната част на Бахамския архипелаг, съобщи днес в. "Бахамас прес". По данни на вестника седемгодишното момче се е удавило, докато семейството правело опити да се спаси от стихийното бедствие. Това е първата жертва на Дориан в района. Сестра на загиналото момче е безследно изчезнала.

На 28 август агенция ЕФЕ съобщи, че Дориан е убил в Пуерто Рико възрастен мъж, паднал от покрив заради силния вятър.

САЩ се готвят

САЩ предприеха мерки в очакване на опасни условия по югоизточното крайбрежие. Щатите Флорида, Джорджия, Северна Каролина и Южна Каролина обявиха извънредно положение.

Американският Национален център за ураганите съобщи, че е отправено предупреждение за ураган за част от източното крайбрежие на щата Флорида, предаде Асошиейтед прес. Става дума за първото официално предупреждение във връзка с приближаването на мощния ураган.

Според центъра обаче Дориан противно на очакванията ще удари не толкова Флорида, а ще направи рязък завой на североизток. Прогнозите са бурята да се движи по крайбрежието на югоизточните щати и с това да доведе до мощи ветрове и огромни приливи.

Затова губернаторът на Южна Каролина Хенри Макмастър разпореди задължителната евакуация на жителите на крайбрежните райони на щата, предаде Асошиейтед прес. Според агенцията заповедта за евакуация на губернатор Макмастър влиза в сила днес по обяд местно време и ще засегне около един милион души.

Рой Купър, губернаторът на Северна Каролина, каза, че в щата могат да се появят условия за проливни дъждове, силни ветрове и наводнения.

На жителите на шест крайбрежни окръга на щата Джорджия им бе наредено да се евакуират заради приближаването на урагана Дориан.

Властите предупредиха, че паднали дървета, прекъснати участъци от електропреносната мрежа и наводненията, които неминуемо ще причини ураганът, ще създадат опасност за мрежата от автомобилни пътища и мостове на крайбрежието на Джорджия. В резултат на това много хора рискуват да останат в пълна изолация, ако не побързат да напуснат домовете си.

Дориан е един от най-силните урагани в Атлантика. За последно стихия с подобна сила е ударяла крайбрежието през 1935-a година.

Какво означава ураган от пета степен

Дориан е петият ураган от пета категория, който се формира в Атлантическия океан през последните години, отбелязва Франс прес.

Силата на ураганите се измерва по петстепенната скала на Сафир-Симпсън. Ураганите от пета степен са с ветрове със скорост над 252 километра в час, според скалата. Ветровете на Дориан достигнаха 300 километра в час, което се случва за първи път в историята на Бахамите. Този тип мощни циклони стават и по-чести от 2015 г. насам. Преди това те са били много по-рядко явление, отбелязва агенцията.

През 2016 г. ураганът Матю от пета степен вилня в Атлантика. През септември 2017 г. ураганът от пета степен Ирма опустоши Карибите и южните части на САЩ. През 2005 г. ураганът Катрина, също от пета категория, причини катастрофални наводнения и смъртта на над 1800 в районите в САЩ на брега на Мексиканския залив. Ураганът Флоранс през 2018 г. също беше пета категория, но се понижи до първа, преди да връхлети Северна Каролина и Южна Каролина. Въпреки това той причини наводнения и остави близо 500 000 домакинства без ток.

Миналата година имаше и серия от особено мощни бури, включително Флоранс през септември и ураганът Майкъл месец след това. Десетки хора загинаха, а щетите бяха за 32 милиарда долара в двете Каролини и Флорида. Ураганът Майкъл, който също беше от пета степен, е смятан за най-мощната буря, връхлетяла САЩ от 1969 г. насам.

Учените смятат, че климатичните промени ще направят в бъдеще тропическите бури още по-разрушителни. Според тях тази реалност се вижда още сега. Покачването на температурата на океаните, основна причина за засилване на ураганите, и покачването на морското равнище, биха могли да породят доста рискове за мерките за крайбрежна защита, взети от властите, пише Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?