Ураганът "Дориан" взе 20 жертви на Бахамите

Отново набира сила, атакувайки югоизточното крайбрежие на САЩ

Ураганът "Дориан" взе 20 жертви на Бахамите

Броят на жертвите на урагана "Дориан" на Бахамските острови достигна 20 души, съобщи премиерът Хуберт Минис, предадоха световните агенции.

Очакванията са броят на жертвите да се увеличава след разчистване на съборените домове. Десетки жители на острова пишат в социалните мрежи, че липсват техни роднини и близки.

Ураганът "Дориан" се задържа над Бахамите повече от денонощие. Най-големи щети понесе остров Абако, където спасителните екипи описват пълно разрушение на цели селища.

Американският президент Доналд Тръмп в разговор с бахамския премиер Хуберт Минис обеща да помогне за премахването на последствията от урагана, съобщиха от Белия дом.

"Той (Тръмп – бел. ред) заяви, че САЩ ще предоставят цялата необходима подкрепа на жителите на Бахамските острови", се казва в изявлението. Тръмп и Минис се съгласиха да работят заедно, за да определят точно къде е най-необходима американската помощ.

700 000 души имат нужда от спешна помощ на Бахамите. Според ООН много от тях нямат подслон, вода и храна. Бреговата охрана на САЩ започна да доставя помощ с кораби и хеликоптери.

Сега ураганът "Дориан" се насочи на север покрай югоизточното крайбрежие на САЩ. Той е набрал сила отново и вече е от трета категория по 5-степенната скала на Сафир-Симпсън, съобщи американската метеорологична служба, цитирана от Франс прес.

Към 3 часа по Гринуич (6 часа българско време) в четвъртък "Дориан" се е намирал на около 170 километра южно от град Чарлстън, щата Южна Каролина, и се придвижва с 11 км/ч. Скоростта на съпътстващите ветрове достига 185 км/ч.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава да упорства, че щатът Алабама е сериозно заплашен от "Дориан", въпреки че метеоролозите твърдят противното, предаде Асошиейтед прес.

На брифинг в Овалния кабинет в Белия дом в сряда Тръмп показа карта на американския Национален център за наблюдение на ураганите, на която е показано, че ураганът може да премине над Флорида. На картата има нарисуван на ръка полукръг, загатващ, че част от Алабама също е изложена на риск.

В неделя Тръмп написа в Туитър, че Алабама, наред със Северна и Южна Каролина, както и Джорджия, "най-вероятно ще бъде ударена (много) по-тежко от очакваното".

В отговор метеорологичната служба на Алабама туитна: "В Алабама #Дориан НЯМА да има никакво въздействие. Повтаряме, никакво въздействие от Урагана #Дориан няма да бъде усетено в цяла Алабама. Системата ще остане прекалено далеч на изток."

Тръмп обаче продължи да настоява, че Алабама може да пострада от Дориан. В сряда американският президент не обясни кой е направил на ръка промяната на картата, която той представи в Белия дом.

Мариан Уилямсън, претендентка за номинацията на демократите за президентските избори през ноември догодина, увери, че ураганът "Дориан" може да бъде отблъснат със "силата на духа", предаде Франс прес.

"Бахамите, Флорида, Джорджия, Каролините. . . Да се молим за всички. Нека милиони от нас видят, че отклоняването на "Дориан" от крайбрежието не е идея на луди, а използване по положителен начин на силата на духа", написа в Туитър Уилямсън, която е успешна писателка и активистка.

След това тя призова за "две минути молитва, извикване на образи, медитация за тези, които са на пътя на бурята".

Впоследствие Уилямсън изтри този туит, но той бе препостнат от други потребители.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят