Ураганът Феликс удря Централна Америка със скорост 260 км/ч

Ураганът Феликс удря Централна Америка със скорост 260 км/ч

Ураганът Феликс достигна най-високата пета степен и удари крайбрежието на Никарагуа от североизток във вторник, съобщи ББС. Бурята може да причини “катастрофални щети” по пътя си през сушата. Хиляди никарагуанци избягаха от крайбрежните райони, но много местни хора са решили да останат по домовете си.

Ураганът Феликс е вторият от пета категория, който ще връхлети държавата само в продължение на две седмици. Това се случва за първи път от 1986 година. Ветровете на бурята са достигнали 260 км/ч.

Според Националния център за ураганите във Флорида, Феликс може да донесе проливни дъждове от 30 см/кв.м в части от Хондурас е североизточна Никарагуа. Това може да предизвика опустошителни наводнения и свлачища.

“Вятърът е ужасяващ. Той отскубва покривите на къщите. Нямаме електричество, защото всички кабели са скъсани”, заяви жител на първия град в Никарагуа, посрещнал урагана  - Пуето Кабезас.

Междувременно тропическата буря Хенриета също достигна силата на ураган. При преминаването ѝ през мексиканския град Акапулко загинаха шест души. Само преди две седмици ураганът Дийн удари Карибите и причини смъртта на 18 души.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?