Ураганът "Херварт" доведе до жертви и разрушения в Европа

Проблеми с жп транспорта и електричеството в Чехия, Полша и Германия

Ураганът "Херварт" доведе до жертви и разрушения в Европа

Най-малко петима човека загинаха в резултат на урагана "Херварт", връхлетял Чехия, Полша и част от Германия. Чешките власти съобщиха в неделя, че повалено от вятъра дърво е убило мъж и жена. Полски шофьор е загинал при смъртоносен инцидент, причинен от повален клон на пътя. Рухнало дърво е довело до смъртта на още един човек в Полша, а 63-годишен мъж в Германия се е удавил от приливна вълна в Северно море.

В много части на Германия железопътният транспорт е спрян заради силни ветрове. В столицата Берлин е обявено извънредно положение. Само за три часа са подадени над 100 сигнала за нанесени щети.

Ограниченията в транспортните връзки засягат Берлин, Хамбург и още шест федерални провинции. В някои райони на страната е прекъснато електроснабдяването, блокирани са пътища. Властите препоръчват на гражданите да си останат вкъщи и да избягват гори и паркове.


Река Елба е преляла бреговете си в Хамбург, съобщи говорител на пожарната. Спасителни екипи спират движението по близките пътища.

Антициклонът "Херварт" преминава през северните и централните провинции на Германия със скорост на вятъра от около 120 км в час.

Бурята остави без ток хиляди чешки и полски домакинства.


Силните ветрове предизвикаха многобройни инциденти в Чехия. Само в Прага и Средночешката област са подадени десетки сигнали. Има информация за отнесени покриви и повалени дървета.

В Северна Чехия ветровете са достигнали силата на ураган, като край град Усти над Лабе са регистрирани пориви до 136 км/час.

Вятърът е достигнал скорост над 100 километра в час в няколко части на Чехия, а на най-високия чешки връх Снежка вятърът е бил със скорост 180 километра в час.

По няколко жп маршрута в Чехия влаковете са спрени или се движат със закъснение, а паднало дърво е блокирало магистрала близо до Прага, съобщават чешки медии, цитирани от БТА.


Зоологическата градина в чешката столица е затворена, но летището работи без проблеми.

В Полша бурните ветрове повредиха тръбопровод на терминал за втечнен газ на пристанище Швиноуйшче. Има малко изтичане, но няма големи щети, съобщи говорител на държавния оператор на газопровода Газ-систем (Gaz-System).

В Западна Полша близо 200 000 души също са останали без ток, посочва Франс прес.

В Австрия организаторите на първото състезание от Световната купа по ски алпийски дисциплини за мъже в Зьолден бяха принудени да го отменят в неделя сутринта заради силни ветрове със скорост около 100 километра в час.

Един човек в Берлин е ранен сериозно при падане на строително скеле. Покривът на жилища сграда е бил отнесен, изкоренени са дървета.

Противопожарните служби съобщиха, че са получили над 100 спешни повиквания между 4 и 7 часа сутринта местно време и призоваха на работа всичките си доброволни сътрудници.

Споделяне

Още от Европа