Ураганът Мария разруши "всичко, което може да се купи с пари" на остров Доминика

Ураганът Мария разруши "всичко, което може да се купи с пари" на остров Доминика

Ураганът Мария, който се движи приблизително по маршрута на разрушителната стихия Ирма, е унищожил "всичко, което може да бъде купено с пари и заменено" на остров Доминика. Това написа във Фейсбук премиерът Рузвелт Скерит, цитиран от ДПА.

"Най-голямото ми опасение за сутринта е, че ще се събудим с новини за тежки наранявания и може би смъртни случаи заради вероятността от свлачища, предизвикани от проливните дъждове", заяви още Скерит.

Ураганът Мария за кратко бе понижен до четвърта категория при преминаването си покрай френския архипелаг Гваделупа, но вече отново е от максималната пета категория. Очаква се бурята да остане изключително опасна с придвижването си към Пуерто Рико и Вирджинските острови, заяви Националният център на САЩ за наблюдение на ураганите.

Британските Вирджински острови, които пострадаха тежко от урагана Ирма миналата седмица, са поставени под вечерен час с наближаването на урагана Мария, който би трябвало да мине близо до бреговете им тази нощ, предаде Франс прес.

"Въпреки че Мария не е толкова мощен, колкото Ирма, положението ни също е различно, защото островите ни са изключително уязвими", заяви премиерът Орландо Смит, призовавайки жителите да намерят убежище, въпреки че още не са отстранени последиците от урагана Ирма.

Само двама души на френския остров Мартиника в Карибско море бяха леко ранени от урагана Мария, а материалните щети са незначителни, заяви генералният директор на службата за гражданска отбрана Жак Витковски, цитиран от ТАСС. На острова има прекъсвания на електроподаването и около 25 000 домове са останали без ток. В две общини е прекъснато водоснабдяването. На места има паднали дървета и комуникационни кули.

Споделяне

Още от Свят