Ураганът Мария взе 9 жертви в Пуерто Рико

Последните природни стихии ще забавят икономическия растеж на САЩ

Ураганът Мария взе 9 жертви в Пуерто Рико

Поне деветима души са загинали при преминаването на урагана Мария през Пуерто Рико и островите в Карибско море през последните часове, предават световните информационни агенции в четвъртък.

Стотици домове са разрушени, електричеството на много места е прекъснато, има и наводнения. Това е най-силната буря, преминавала през Пуерто Рико за последните 90 години. Ураганът връхлетя страната с постоянни пориви на вятъра, достигащи до 250 км/ч.

Макар че при бреговете на Пуерто Рико силата на Мария вече бе понижена от пета на четвърта степен, тя отнесе покривите на сгради и превърна пътищата в бурни реки, носещи отломки. Очаква се ураганът да премине в четвъртък край североизточния бряг на Доминиканската република.

Междувременно ръководителят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън обяви на пресконференция в сряда, че последиците от последните три урагана Ирма, Харви и Мария ще забавят икономическия растеж на страната през третото тримесечие от годината.

Като се позова на опита при такива ситуации в миналото, Йелън прогнозира, че нещата скоро ще се върнат в норма и разрушителните последици от ураганите надали ще повлияят по-съществено на икономиката.

Първата оценка за растежа през периода юли – септември, през който Харви предизвика големи наводнения в Тексас, Ирма нанесе щети във Флорида, а Мария премина през Пуерто Рико, се очаква да бъде оповестена от търговското министерство на САЩ на 27 октомври.

"Разбира се, за семействата и общините, пострадали от бурите, възстановяването ще отнеме време", каза Йелън и прогнозира, че тези природни явления временно ще повлияят негативно и на заетостта.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят