Ураганът "Матю" взе най-малко 478 жертви и причини огромни разрушения на Карибите

Стихията леко отслабна и се насочи към САЩ, стотици хиляди са евакуирани

Ураганът "Матю" отне живота на 478 души в Република Хаити, като броят на загиналите продължава да расте, съобщиха световните агенции. 
 
Стихията нанесе огромни щети и причини катастрофални наводнения. В град Жереми 80 процента от сградите са разрушени.  В град Де Кайес щетите също са огромни, покривът на местната катедрала е рухнал. Банановите и манговите плантации са напълно унищожени.
 
Около 61 500 души са настанени в убежища. 
 
Ураганът нанесе сериозни щети и в Куба, Доминиканската република и Бахамите.
 
В Доминиканската република "Матю" взе 4 жертви и унищожи 3000 сгради. 36 500 души бяха принудени да напуснат домовете си.
 
В Куба властите не съобщават за жертви, но в четири населени места по източното крайбрежие са нанесени значителни щети. 
 
Над 150 000 души са откъснати от света. Заради урагана бяха евакуирани над 1.3 милиона души в шест кубински провинции. Част от персонала и семействата на военните в американската военна база Гуантанамо също бяха евакуирани, но 61-те затворници в центъра за задържане на предполагаеми терористи останаха там, тъй като сградите му са достатъчно солидни, за да устоят на такава буря.
 
На Бахамите щетите все още се прави оценка на щетите. Летищата остават затворени, жителите бяха призовани да напуснат зоните с ниска надморска височина. Засега има данни за много щети и за прекъсване на електроподаването. Има опасения за покачване на нивото на реките с 4.5 метра заради проливните дъждове.
 
Следващата суша по пътя на урагана бе източният бряг на Флорида. Стихията обаче вече отслабна от четвърта на трета степен.
 
Ураганът  премина над източното крайбрежие на Флорида със силни съпътстващи ветрове, достигащи до 195 км/ч, и проливни дъждове, съобщи Франс прес.
 
Рано тази сутрин курортните центрове и градовете на полуострова в югоизточната част на Съединените щати потънаха в мрак, а по улиците нямаше движещи се автомобили. Шосетата, по които се стичаха потоци от вода, бяха осеяни с клони и други отломки.
 
Местните жители, които не се евакуираха от крайбрежието, останаха по домовете си, брулени неумолимо от ураганните ветрове. 
 
Матю поотслабна леко вчера вечерта - вече е от категория 3 по 5-степенната скала на Сафир-Симпсън - но все още е много опасен, предупреди американският Център за наблюдение на ураганите.
 
По на север, град Чарлстън в Южна Каролина, също изглежда пуст. Търговците са заковали дъски по витрините на магазините си или са наредили чували с пясък отпред. Ресторантите също не работят от вчера вечерта.
 
 
Очаква се "Матю" да не навлезе навътре в източните южни щати. До неделя сутринта ураганът ще се влее в напредваща на изток зона с ниско напрежение, която ще спре придвижването му на север и ще го изтласка навътре в океана. Там условията може да се окажат благоприятни "Матю" да направи завой и да се завърне към Флорида за "втори тур". 
 
Според експертите идния вторник сутринта ураганът вече ще е тропическа буря и ще се намира североизточно от Големия Бахамски остров, тоест недалеч от мястото, където беше по-рано тази седмица.
 
"Матю" може да се слее и с новия ураган Никол, който се образува източно от него в Атлантическия океан. 
 
Сливане на два урагана за последно е имало в северните части на Атлантическия океан през 1995 г. и два пъти през 2005 г.