Ураганът Нейт отслабна до буря с навлизането във вътрешността на Мисисипи

Последиците от урагана в Коста Риса

Ураганът Нейт, който в неделя нахлу с разрушителни ветрове и проливни дъждове в крайбрежието на американския щат Мисисипи, с навлизането си във вътрешността на Мисисипи и Алабама е отслабнал до тропическа буря, констатира Националният център за ураганите.

Ураганът, който бе първа категория, стана четвъртият, който удря САЩ за по-малко от два месеца след Харви, Ирма и Мария, които опустошиха съответно Тексас, Флорида и Пуерто Рико.

Нейт уби 30 души в Централна Америка – в Никарагуа и Коста Рика, преди да засегне Мексиканския залив и да достигне до САЩ. Ураганът спря голяма част от работата на петролните и газовите платформи в Мексиканския залив. Стихията не засегна сериозно в съботната нощ Ню Орлиънс и обявеният по-рано полицейски час бе отменен, предаде Асошиейтед прес. Въпреки това кметът Мич Ланрю препоръча на гражданите да не излизат по улиците до сутринта заради силните ветрове.

Множество барове и клубове по прочутата "Бърбън стрийт" останаха отворени въпреки полицейския час, макар по улиците да имаше по-малко хора отколкото в типична събота вечер за града, известен с партитата, продължаващи по цял нощ.

Заради стихията бяха затворени и големи пристанища в централната част на южното крайбрежие на САЩ заради очакваните вълни от над 3 метра, съобщи Ройтерс. Американската брегова охрана затвори портовете на Ню Орлиънс, Гълфпорт и Паскагула в щата Мисисипи, Мобил в Алабама, Пенсакола и Панама сити във Флорида.

В крайна сметка Нейт излезе на брега в слабонаселен район в устието на река Мисисипи, носейки силни ветрове и проливни дъждове. Стихията обаче отслабна и така и не достигна втора категория, както прогнозираха синоптиците. Бурята намали силата си до максимални постоянни ветрове от 110 км/ч и се движи на север-североизток.

Очаква се ураганът отново да излезе на суша край Билокси, щата Мисисипи, заплашвайки да наводни офиси и жилища. Някои крайбрежни хотели и казина са евакуирани.

В щатите Луизиана, Флорида и Алабама заради урагана бе въведено извънредно положение, като в редица крайбрежни райони на Луизиана и Флорида бе обявена задължителна евакуация. Няколко летища в южните щати временно спряха работа.

Споделяне

Още от Свят