Ураганът причинил щети за 500 000 лева във Враца

Правителството ще отпусне помощ, но само за публичните сгради и инфраструктура

Около 500 000 лева са щетите, нанесени от ураганния вятър през почивните дни във Враца, показват предварителните изчисления на общината. Очаква се в сряда правителството да отпусне сума от такъв порядък за общината, обеща премиерът Бойко Борисов в понеделник.

Сн. Община Враца

Средствата от държавния бюджет обаче ще са само за публични сгради и инфраструктура. За пострадалите частни домове ще се търси доброволна помощ от строителни фирми и дарения от частния бизнес, обясни кметът на Враца Калин Каменов пред бТВ.

В следващите дни жителите с най-пострадалите домове ще бъдат подпомогнати, каза кметът и допълни, че се стремят това да стане колкото се може по-скоро заради прогнозите за влошаване на времето в края на седмицата. В момента тези къщи са обезопасени и покривите са покрити с найлони, така че да не се наводняват.


Сн. Община Враца

По думите на кмета има готовност пострадали граждани да бъдат настанени в общински имоти, но засега нямало желаещи за това. Общината имала възможност да отпусне до 2000 лева на пострадалите. За сериозните ремонти обаче ще се търсят дарения от бизнеса.

Според Каменов най-пострадал е кв. "Кула" във Враца, където почти няма къща без щети от вятъра, чиито пориви надвишили 160 км в час. Покривите на пет от къщите в тази част на града отлетели "като корабни платна".


Сн. Община Враца

Кметът посочи, че в момента се следят всички язовири в района, за да не стигне и до наводнения.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?