Ураганен вятър отнесе покриви и прекъсна тока на много места в Южна България

Бурен вятър събори ламаринен покрив с площ около 250 квадратни метра на сграда в Хасково. Няма пострадали хора, съобщиха от областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението". Става дума за покрива на бивша автошкола, който паднал върху къща в Хасково. Като по чудо няма пострадали.

Спасителите са се отзовали на 12 сигнала за паднали или надвиснали ламарини, плоскости и дървета в града. Няма ранени хора. Силният вятър разруши и покрива на книжния пазар в Хасково.

Вятърът в Хасковския район премина от силен в бурен, със скорост 20 метра в секунда и с пулсации до 25 метра в секунда (85-90 км/час), съобщиха от областната метеорологична обсерватория.

Силен вятър събори покрива на училището "Петко Славейков" в Кричим, съборен е и един електрически стълб в ромската махала, съобщиха от пресцентъра на полицията в Пловдив. Няма пострадали и при двата инцидента.

Между 450 и 500 кв. м от покрива на училището е съборен 100-процентово, което прави сградата напълно неизползваема, уточни за БТА кметът на Кричим Атанас Калчев. С негова заповед до вторник са спрени учебните занятия в учебното заведение.

Инцидентът е станал малко след 12.00 часа. Районът веднага е бил изолиран, а учениците - евакуирани спокойно.

Шест села в Пазарджишко са без ток заради скъсани електропроводи в следствие на силния вятър, съобщават от областното управление "Пожарна безопасност и защита на
населението".

Получени са и два сигнала за паднали дървета - в кв. "Устрем" в Пазарджик и манастира "Петър и Павел" край с. Паталеница. Няма пострадали хора. Скоростта на вятъра в региона е достигнала 40 км в час.

Силен югозападен вятър със скорост 120 метра в секунда вилнее в Кърджали от сутринта, спасителните екипи са предупредени с прогнозата за очакваните проливни дъждове и са в готовност, предаде БГНЕС.

На спешния телефон 112 са подадени сигнали за над 10 произшествия, причинени от ураганния вятър, няма пострадали, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в града. Отстранявани са паднали дървета, провиснали ламарини и падащи мазилки.

До сто километра в час е достигнала този следобед скоростта на вятъра в Русе. Директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров заяви пред БТА, че не са постъпвали сигнали за инциденти.

Оранжев код е обявен в Сливенска област заради бурен вятър с пулсации до 20 м/сек. Около и след обяд вятърът /бора/ в Сливенско ще е от север-северозапад - силен, с пулсации до 24-29 м/сек, съобщиха от НИМХ.

Жълт код е обявен в 22 области на страната заради силен вятър. Кодът е в сила за областите Видинска, Врачанска, Монтанска, Ловешка, Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Шуменска, Разградска, Силистренска, Добричка, Варненска, Бургаска, Ямболска, Хасковска, Старозагорска, Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска и Кърджалийска. В последните две области силният вятър ще бъде придружен и от обилни валежи от дъжд. Зелен код е обявен само в 5 области на Западна и Югозападна България – София – град, София област, Пернишка, Кюстендилска и Благоевградска.

В страната ще настъпи рязка промяна на времето - ще преминава студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите значително. Минималните температури ще бъдат между 3° и 8°. Облачността ще е променлива през деня в петък, над Южна България по-често значителна. Главно там, а по-късно и в източните райони ще има превалявания от дъжд, които с продължаващото понижение на температурите вечерта и през нощта срещу събота, ще преминават в сняг.

В Предбалкана и по високите западни полета за кратко също е възможно да превали сняг. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от запад-северозапад, ще се усили и температурите към 14 часа ще са в доста широки граници - от 4°-6° в Северозападна България до 16°-18° в югоизточните райони и ще продължат да се понижават. В София сутрешната температура ще бъде по-висока - около 4°-5°, а до вечерта ще се понижи до около 0°.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?