Ураганен вятър вилня из цялата страна

Ураганен вятър вилня из цялата страна
В сряда силен вятър премина през цялата страна, като причини множество щети.

Повече от 150 спасители са участвали в аварийните работи по ликвидиране на последствията, предизвикани от силния вятър, съобщи БТА. В "Гражданска защита" до 18.00 ч. са приети 110 сигнала за възникнали произшествия и са изпратени екипи.

Силният вятър, достигащ  до 22 метра в секунда,  е повалил няколко електрически стълба в района на Добрич.

В Хасково скоростта му достигна до 20 и 25 метра в секунда преди обяд, но след 14 ч. чувствително спадна, съобщиха от областната метеорологична обсерватория.

Прозорците на кметството в село Царева поляна, община Стамболово, бяха изпочупени от бурята, съобщиха от областната дирекция "Гражданска защита" в Хасково. Други поражения не са констатирани.

В Монтанско вятърът достигна скорост от над 20 метра в секунда. Пет села в община Вършец останаха без ток, но електроснабдяването бе възстановено., Заради бурята са изгорели и 1200 декара сухи треви и храсти при пожар в района на планинските села Еловица, Помеждин и Главановци в

Монтанско, съобщиха от областната дирекция на полицията. В гасенето на огъня са участвали 20 пожарникари с 4 автомобила, 10 спасители от "Гражданска защита" с един автомобил и 25 доброволци от Държавното лесничейство в село Говежда. Използвани са 30 тона вода.

Ураганът отклони кулата на връх Снежанка с 1.5 метра. Лифтовете в Пампорово не работят, тъй като вятърът в района е достигнал 40 метра в секунда.

В цяла Западна България заради паднали  дървета имаше аварии в електрозахранването. Екипите на енергото работят за бързото отстраняване на повредите.

На територията на Плевен  силната буря е преминала през нощта и ситуацията е овладяна. В Ловешка област две от авариите са отстранени рано тази сутрин. В момента се работи по възстановяване на захранването на две села в община Троян. В Софийска област няма сериозни проблеми с тока.

По данни на “Гражданска защита” в Бургас вятърът във вторник вечерта е достигнал 22 метра в секунда. Той е повалил множество клони на дървета. Пътните участъци са били своевременно почистени. Летището и пристанището в морския град функционират нормално.

Метеоролозите предвиждат в четвъртък вятърът да отслабне, а максималните температури ще останат високи за сезона – между 10 и 15 градуса.

Споделяне

Още от България