Ураганите Нора и Айда настъпват към Мексико и САЩ

Луизиана очаква една от най-силните бури за последните два века

Ураганът Нора достигна мексиканския бряг.

Ураганът Нора достигна брега на мексиканския щат Халиско, а хидяди жители на американския щат Луизиана се изнасят заради опасността от урагана Айда, предават световните агенции.

Националният център за ураганите (НЦУ) на САЩ предупреди за опасност от проливни дъждове, животозастрашаващи внезапни наводнения и кални свлачища с достигането на Нора до брега. След като достигна сушата близо до град Висенте Гереро, ураганът от първа категория продължи да се придвижва на север в близост до брега, посочи НЦУ.

Видеозаписи, публикувани в социалните медии, показват наводнени пътища, силни ветрове и съборени дървета.

Предупреждения са издадени за крайбрежните зони на щатите Колима, Наярит и Халиско. "Валежите ще предизвикат животозастрашаващи внезапни наводнения и кални свлачища", предупреди НЦУ.

От западния бряг на Мексико ураганът се очаква да се приближи и навлезе в Калифорнийския залив днес и утре.

Междувременно десетки хиляди хора бягат от крайбрежните зони на САЩ с наближаването на урагана Айда към американското крайбрежие.

Президентът Джо Байдън обеща помощ за бързото възстановяване на района веднага щом бурята отмине, съобщава Ройтерс.

Айда бързо прерасна в петък от тропическа буря в ураган със скорост на вятъра от 128 км/ч, докато прекосяваше западната част на Куба и навлизаше в Мексиканския залив.

Американският Национален център за ураганите (НЦУ) прогнозира, че Айда ще се усили до изключително опасен ураган от четвърта категория от петстепенната скала със скорост на вятъра от 225 км/ч, когато достигне американското крайбрежие късно в неделя.

Очаква се Айда да достигне сушата на същата дата, на която преди 16 години ураганът Катрина помете голяма част от крайбрежието, посочва АП. Катрина взе над 1800 жертви и наводни 80% от Ню Орлеанс.

Според метеоролозите "изключително опасната" буря Айда ще донесе проливни дъждове и висок прилив, който може да потопи крайбрежието на Луизиана под няколко фута вода. Очакват се прекъсвания на електричеството в резултат на силните ветрове, които може да оставят хиляди домове на тъмно.

Президентът Байдън заяви, че 500 служители на федералната служба за реакция при бедствия се намират в Тексас и Луизиана, за да отговорят на бурята.

Губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс заяви, че ситуацията е много сериозна и че "това ще бъде един от най-силните урагани, които връхлитат щата Луизиана най-малко от 1850-те години".

В момента ураганът се намира на около 460 километра югоизточно от град Хаума, щата Луизиана, посочи НЦУ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят