Ураганни бури отново удариха Франция и Великобритания

Ураганни бури отново удариха Франция и Великобритания

Мощен ураган връхлетя тази нощ западния френски район Бретан, в резултат на което към сутринта бяха откъснати от света около 25 000 домове, съобщават информационните агенции. Скоростта на вятъра е надхвърлила 41 метра в секунда.

Електрическата компания Е Ер Де Еф прави преглед на електроразпределителната мрежа и постепенно възстановява електроснабдяването. Тя заяви, че върховият момент на лошото време е бил снощи преди полунощ местно време, когато близо 40 000 домове в Бретан са били откъснати от света.

За сряда в Западна Франция продължава да важи предупреждението за буря. В девет департамента по атлантическото крайбрежие е обявено повишено ниво на метеорологична опасност  заради урагана.

Испански товарен кораб се разцепи на две край брега на Атлантическия океан в Англе, Югозападна Франция, тази сутрин, след като се блъсна в защитна дига в бурно време, предаде Франс прес. Един моряк е ранен. Започнала е операция по евакуиране на екипажа с хеликоптер. Тя е затруднена от бурния вятър, достигащ до 100 км/ч. Известно количество гориво е изтекло в океана и е задействан планът за борба с морските замърсявания, съобщи местната префектура. Уточнено бе, че корабът е бил празен и в резервоарите му е имало 127 куб. м гориво.

100-метровият кораб "Луно" е получил авария на двигателя, напускайки пристанището Байон. Едната му половина е заседнала в края на дигата, на няколко десетки метра от плажа на Англе - любимо място на сърфисти.

Над 20 000 домове останаха без електричество тази нощ в Ирландия заради бурни ветрове, съпроводени от поройни дъждове. Електрическата компания И Ес Би заяви, че аварийни екипи работят за възстановяване на електрозахранването.

Най-силно пострада южната и югоизточната част на Ирландия, където в резултат на преливане на реки бяха наводнени крайбрежни райони.

Великобритания също беше засегната от порои и бурни ветрове, заради които около 6000 домове останаха без електричество. На места скоростта на вятъра достигна 128 км/ч. Аварийи екипи работят за отстраняване на повредите. Първоначално близо 44 000 домакинства останаха без ток в графствата Корнуол и Девън.

Според властите в 297 района във Великобритания има опасност от наводнения.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?