Ураганни ветрове в Полша убиха човек и нарушиха електроподаването

Ураганни ветрове в Полша убиха човек и нарушиха електроподаването

Един човек загина и двама бяха ранени вследствие на силните бури и проливни дъждове, връхлетели Полша, съобщи в четвъртък националната противопожарна служба.

Говорителят на службата Павел Фронтчак каза, че загиналият е плавал с лодка по река Нарев (Нарва), която се е преобърнала под напора на вятъра.

През изминалата нощ спасителни екипи са работели на около 2000 места, като са разчиствали от паднали дървета пътища и електропроводи, поправяли са повредени покриви на сгради и са изпомпвали вода от наводнени мазета. По предварителни данни наводнени са около 400 сгради и 150 шосета и са повредени покривите на 59 жилищни и 43 стопански постройки.

Без електричество са останали около 180 хиляди потребители.

Силен вятър с пориви до ураганен изкорени стотици дървета, повреди високоволтови далекопроводи и спря трафика по няколко шосета и ж.п. линии в северната част на чешката област Моравия.

Към 4 часа след полунощ е било спряно изцяло движението на влакове между Прага и Оломоуц заради паднали дървета. Това е причинило големи закъснения на над 20 влака, вкл. международни експреси.

Заради повалени дървета е било блокирано движението по шосетата в Северна Моравия, вкл. по магистралата, която води до Полша.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?