Ураганният вятър повали гори край Смолян, отнесе покрива на болницата в Карлово

Стотици селища са без ток, на места спря и водата, пътища бяха временно затворени

Повалени горски масиви, разрушени покриви, падащи върху пътищата дървета, прекъснато електричество са част от пораженията, причинени от ураганния вятър в Смолян и региона в четвъртък. В Кралово вятърът отнесе част от покрива на местната болница, разруши покрива на местно училище и на здравната служба в близкото село Васил Левски. В населените места в общината има паднали дървета по улиците, а контейнерите за смет се движат по пътните платна.

Стотици населени места в страната останаха без ток заради лошото време. Има и затворени училища заради липсата на електрозахранване и лошите метеорологични и пътни условия.

Жълт код за опасно силен вятър е в сила за цялата страна. Очаква се поривите да достигат 80 км/час. Температурите са около нулата, но заради вятъра усещането ще е за по-студено време.

Откъснати селища в Смолянско

Разразилият се бурен вятър в района на Смолян е със скорост 80-120 километра в час според данни на заместник областния управител Адриян Петров, цитиран от БТА.

Щети от ураганния вятър засега са установени на територията на община Смолян и частично в община Баните, информират от Областната администрация. В Община Смолян е обявено бедствено положение. Заседава кризисен щаб, който се оглавява от заместник-кмета инж. Мариана Цекова.

Ураганът е покосил цели горски масиви по хълмовете край Смолян. Няколко къщи в града са с разрушения по покривите, едната от тях е останала изцяло без покрив. Над 100 повалени дървета са отстранени от пътищата в направление Превала и Пампорово. Пътят за с. Турян е изцяло блокиран от падащи върху трасето дървета. Два екипа на пожарната отстраняват свличащите се върху шосето стволове.

Заради скъсани от вятъра електропроводи около 70% от населените места в община Смолян са без електричество, допълни Адриян Петров. Без електричество са кв. Станевска в Смолян и селата Турян, Река, Требище, Момчиловци, Соколовци, Тикале и населените места по горното поречие на Арда. Затворени за движение са пътищата за Турян, Габрица и Левочево.

Община Смолян умолява гражданите само при спешни и неотложни нужди да излизат от домовете си.

В Баните има три къщи с частично отнесени покриви. Едната клетка на мобилен оператор в Баните е изключила поради липса на захранване, което създава проблеми и с комуникациите.

185 населени места в южната част на страната останаха без ток . Освен в област Смолян проблеми има и в областите Пловдив, Стара Загора, Бургас, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Сливен.

Разрушения в Карловско

В бедствено положение от сутрешните часове в четвъртък е и община Карлово. Причината е ураганният вятър, който нанесе множество материални щети в района. Бедственото положение ще бъде в сила до преодоляване на кризата, съобщиха от общината.

По данни към момента, силният вятър е повалил част от покрива на местната болница. Части от него са се стоварили върху една линейка. Алуминиевата дограма е поддала и е навлязла в кабинетите.

Вятърът е отнесъл и покрива на здравната служба в село Васил Левски.

Местни медии информират за нанесени щети и по покрива на училище "Христо Проданов", където преди няколко месеца е приключил ремонт.

Най-много сигнали за щети са подадени от град Баня, където са регистрирани над 30 обаждания за паднали дървета. Част от тях са препречили улиците, а контейнерите за смет се движат от вятъра.
Данни за пострадали хора няма. Хората са предупредени да не излизат от домовете си. Много селища са все още без ток.

Над 60 сигнала за паднали дървета, опасни предмети и скъсани електропроводи са получени в оперативните центрове на пожарната в цялата страна.

Проблеми в Североизточна България

Вятърът, на места в съчетание със снеговалеж, създава проблеми на много други места в страната.

Ограничeно е движението на товарни автомобили над 12 тона през проход  на Републиката. Причина за това са силният снеговалеж и навявания, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Временно затворен беше и проходът Шипка.

Пристанище "Варна" бе затворено за няколко часа заради силен вятър, чиито пориви на моменти достигаха 19 метра в секунда.

Стотици населени места в Североизточна България останаха без ток. Местният доставчик "Енерго-про" съобщи, че е възстановил електрозахранването в 173 от тях в следобедните часове, но все още без електричество остават около 70 селища.

Най-тежко е положението в в Добричка област. Нарушено е и водоподаването, тъй като помпените станции не работят.

Валежът от сняг в региона продължава и се образуват навявания. Снежната покривка е шест сантиметра, а поривите на вятъра достигат 12 метра в секунда.

Всички пътища в областта са проходими при зимни условия като 32 машини обработват настилките от републиканската мрежа. Временно беше затворен само пътят Добрич-Варна заради снеговалежа, силния вятър и изтегляне на аварирали тежкотоварни автомобили.

Освен в Добрич обстановката е сложна и в област Габрово, където без електрозахранване останаха 28 населени места. Проблеми с тока имаше и в областите Велико Търново и Търговище.

Вятърът отслабва

Прогнозата за петък е да преобладава слънчево време, вятърът ще отслабне, ще се ориентира от югозапад. Дневните температури ще се повишат, но сутрешните в много райони ще са отрицателни – между минус 7 и минус 2.

В събота в Източна България вятърът ще се задържи от юг и ще остане топло за януари. В Западна България вятърът ще се ориентира от северозапад и ще започне застудяване. Облачността ще се увеличи, ще завали дъжд и сняг. В неделя ще е без съществени валежи, ще остане предимно облачно и сравнително студено.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?