"Urban Art Foundation" с нов проект – уникален слънчев часовник в Южния парк

Снимка: "Urban Art Foundation"

Артистите от "Urban Art Foundation" ("Фондация за градско изкуство") осъществиха поредния си проект в София, който е и последен за 2013 г. – уникален слънчев часовник до Английската алея в Южния парк.

Организаторите на фестивала "Urban Creatures" ("Градски твари"), който вече имаше три издания в столицата, са кръстили новата си инсталация – "Часовник на приятелството", като отново я даряват на гражданите на София и Столичната община.

"Рисуването по панелни блокове или създаването на арт инсталации имат далеч по-силно въздействие от просто визуалната наслада. Реакцията, която получаваме от хората по време на създаването на проектите ни показва, че ние се докосваме до най-положителното в тях и някак успяваме да засилим вярата им в света и в това, че ако се обединим можем да променим съдбата си", смятат от "Urban Art Foundation".

Циферблатът на слънчевия часовник в Южния парк е направен от пейки, като идеята е той да се превърне в специално място за събиране на приятелски компании.

"Върху пейките гравирахме имената на хора, които се осмелиха да обявят приятелството си в специален конкурс. Много ни хареса възможността да създадем нещо извън виртуалното пространство, което да бъде полезно за децата, а и за възрастните и да ги накара да се забавляват, като се превърнат в изследователи на тайните на слънцето и времето", казват още артистите.

По време на изграждането на часовника те са се консултирали с експерт от БАН, който им споделил, че конструкцията на тяхната инсталация се различава от всичките над 200 часовника, които той е срещал по света.

От "Urban Art Foundation" с изненада научили още, че денят всъщност не е точно 24 часа и, а неговата продължителност се променя през годината и слънчевият часовник е може би най-точният инструмент за измерването му.

Споделяне

Още от Общество