Урсула фон дер Лайен иска от всяка държава по двама кандидати за еврокомисар - мъж и жена

Урсула фон дер Лайен и Жан-Клод Юнкер

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен иска държавите от ЕС да ѝ предложат по двама кандидати за еврокомисар - мъж и жена. Това потвърди пред журналисти зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, който ще запази длъжността си и в следващия състав на ЕК, предава БТА от Брюксел.

По-рано тази седмица Фон дер Лайен заяви, че новата комисия ще има равен брой еврокомисари мъже и жени. Тя поясни, че ако тази бройка не се изпълни, ще отхвърля предложенията на държавите от ЕС за еврокомисари.

Фон дер Лайен обеща към края на мандата ѝ да бъде постигнато пълно равенство на всички управленски нива в изпълнителната власт на ЕС.

Тя настоя държавите да предложат възможно най-добрите кандидати и предупреди, че ще отхвърля кандидати, ако установи, че не отговарят на поставените изисквания.

Преди месец председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер съобщи за първи път, че през 2014 г. е отхвърлил шестима кандидати за еврокомисари, а 10 кандидати е предложил сам.

Юнкер поясни, че досега не е казвал това, за да се избегнат вътрешнополитически последици. Той настоя за ограничаване на броя на еврокомисарите, като според него те трябва да бъдат "повече от 17 и по-малко от 20".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа