Урсула фон дер Лайен подкрепи ядрената енергия и природния газ

снимка БГНЕС

"ЕС има нужда от ядрена енергия и от природен газ като стабилни енергийни източници", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след края на срещата на върха на ЕС,цитирана от АФП.

По думите ѝ ЕС трябва да намали драстично емисиите си на въглероден диоксид, за да се бори с климатичните промени.

"Вече е очевидно, че има нужда от повече чисти възобновяеми енергии, каквито са вятърната и слънчевата, които предлагат много независимост на континента в момент, в който има скок на цените на газа. Но редом с възобновяемите енергийни източници, ние имаме нужда и от стабилен енергиен източник - от ядрения, а по време на един преходен период, разбира се, и от природния газ", добави тя.

Ядрените централи имат предимството да не отделят почти никакви емисии на въглероден диоксид в атмосферата.

Подкрепата на ЕК за ядрената енергетиката означава, че България получава зелена светлина за построяването на два нови атомни енергоблока, които могат да заместят въглищата до 2040 година.

ЕК трябва да предложи преди края на годината списък на енергиите, смятани за щадящи и благоприятни за климата. Тази категоризация ще проправи пътя към така нареченото "зелено финансиране. Преди ден българският президент Румен Радев изрази очакването си ЕК официално да подкрепи развитието на ядрената енергетика до края на ноември.

Преди дни десет страни-членки на ЕС излязоха с призив към ЕК да включите ядрената енергетика в Зелената сделка. Списъкът бе оглавен от Франция, а в него се включи и България. На този фон Германия, Австрия или Люксембург са категорично против и изтъкват проблеми от дългосрочното складиране на радиоактивните отпадъци.

"Никога сред страните членки на ЕС не е била изразявана една толкова ясна и широка подкрепа за нуждата от прибягване до ядрена енергетика за постигане на нашите климатични цели", каза френският президент Еманюел Макрон в момент, в който Франция се готви да поднови строежа на ядрени централи.

Преди ден Европейският съвет отхвърли настояването на България да се намали цената на парниковите квоти, но прие предложението да се прави проверка на енергийните борси за евентуални манипулации.

Споделяне

Още от България и ЕС