Урсула фон дер Лайен: Различията с Великобритания остават

Урсула фон дер Лайен

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че позициите в преговорите за търговско споразумение между ЕС и Великобритания си остават раздалечени по въпросите за правилата за конкуренцията и за достъпа на европейски риболовни кораби до британски води, предаде Ройтерс.

Фон дер Лайен заяви, че до неделя двете страни ще вземат окончателно решение "дали са налице условия за споразумение или не". "И в двата случая, след по-малко от три седмици ще има ново начало между стари приятели", каза тя на пресконференция в Брюксел след срещата на върха на ЕС.

Ние разбираме, че Великобритания иска да има пълен контрол над водите от своята икономическа зона, но и Лондон "трябва да разбере легитимните очаквания на риболовните флоти на ЕС", които от десетилетия и дори от по-дълго време извършват риболов в британски води, изтъкна председателката на ЕК.

"Ще бъде честно конкурентите на нашите фирми да получават същите условия на нашите собствени пазари", каза фон дер Лайен относно искането на ЕС да се запазят еднакви производствени стандарти в бъдеще, ако общият пазар с 450 милиона потребители остане отворен за Великобритания.

"Това обаче не означава, че ние ще изискваме от Обединеното кралство да следва всяка наша стъпка, когато ние решим да минем на по-амбициозно равнище. . . (Британците) ще си останат свободни, суверенни, ако предпочитате този термин - да решат как желаят да постъпят. Ние просто ще нагаждаме условията за достъп до нашите пазари според решенията на Обединеното кралство, като това ще важи и в обратния случай", подчерта председателката на Еврокомисията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?