Урсула фон дер Лайен ще е следващият председател на Европейската комисия

Тя бе одобрена от Европейския парламент с крехко мнозинство от 383 гласа

Урсула фон дер Лайен след обявяването на резултата от гласуването в ЕП

Германката Урсула фон дер Лайен ще е следващият председател на Европейската комисия. Тя бе одобрена от Европейския парламент с крехко мнозинство от 383 гласа – само девет повече от нужното за избирането ѝ мнозинство от 374 гласа. И доста по-малко от гласовете, които получи при избирането си сегашният председател на комисията Жан-Клод Юнкер – 420.

Тя ще оглави висшия изпълнителен орган на ЕС на 1 ноември и ще бъде първата жена начело на институцията.

В тайното гласуване във вторник вечер участваха 733 депутати. Против предложената от Европейския съвет кандидатура на настоящата министърка на отбраната на Германия от германския Християн-демократически съюзгласуваха 327 от тях, въздържаха се 22-ма, една бюлетина е била празна.

Получената от Урсула фон дер Лайен подкрепа е по-малка от очакваната в часовете преди гласуването, след като по-рано през деня изглеждаше, че освен 182-та депутати от Европейската народна партия за нея ще гласуват и групите на социалистите и демократите и на либералите от "Обнови Европа“.

Очевидно част от тях обаче са глусавали „против“ или са се въздържали. Затова пък според кореспондентите на информационните агенции в Страсбург не е изключено за фон дер Лайен да са гласували и някои от „Зелените“ депутати, чиято група предварително бе обявила, че е против.

Така или иначе явно за следващия председател на ЕК е дало гласа си пъстро мнозинство. Агенциите отчитат като положителен факта, че в това мнозинство най-вероятно липсват гласове от крайната десница в европарламента.

В първите си думи пред ЕП Урсула фон дер Лайен призова за обединение и работа в дух на съзидание.

Очаква се тя да назначи за свои първи заместници неуспелите предварителни кандидати за председател на ЕК Франс Тимерманс (социалисти) и Маргрете Вестагер (либерали).

Новоизбраният председател на Европейската комисия призова държавите в ЕС да ѝ предложат възможно най-добрите кандидати за еврокомисари. Тя отправи този призив на първата си пресконференция, след като получи доверието на мнозинството в Европейския парламент.

Европа е моята страст и чувствам, че се завръщам у дома. Винаги съм искала да се върна в европейската среда, към моите корени, сподели Фон дер Лайен, която е родена в Брюксел заради работата на баща си като директор на отдел в ЕК. Тя съобщи, че баща ѝ се е върнал в Германия с надеждата да бъде изпратен обратно в Брюксел като еврокомисар, но животът се е стекъл различно.

Фон дер Лайен уточни, че утре се връща за ден в Германия, за да се сбогува с правителството и въоръжените сили в досегашното си качество на министър на отбраната. Тя добави, че лятото ще прекара в Брюксел и Страсбург, в подготовка на работната си програма.

По нейните думи последните две седмици са били най-натоварените в политическия ѝ живот. Тя уточни, че не се е надявала събитията да завършат така успешно.

Спечелването на мнозинство беше много трудно. Днес най-важният въпрос беше речта ми да отразява моите убеждения и да намира решение на разделенията Изток-Запад и Север-Юг. Трябва да се обединим по важните въпроси, това е моята цел, заяви Фон дер Лайен.

Тази вечер ЕП съобщи, че изслушванията на предложените за еврокомисари ще бъдат вероятно от 30 септември до 8 октомври. Целият състав на ЕК се предвижда да бъде гласуван от евродепутатите между 21 и 24 октомври. Новата ЕК започва работа на 1 ноември.

Намеренията на следващия председател на ЕК

По-рано през деня Урсула фон дер Лайен изложи пред Европейския парламент намеренията си.

Ще се изправя срещу всеки, който иска да разруши ЕС, заяви Лайен. Европа е като любовта - с времето може да не расте, но се задълбочава, добави тя. Лайен се обяви за многостранно сътрудничество, за честна търговия и законност. Трябва да преоткрием единството си. Ако сме единни, никой не може да ни раздели отвън, добави тя.

Първи европейски Закон за климата

Тя обеща като председател на Европейската комисия да повиши ангажиментите на ЕС по отношение на климата. "Най-неотложното предизвикателство пред нас е да запазим нашата планета здрава", каза Фон дер Лайен пред евродепутатите и добави, че в първите 100 дни от мандата си ще предложи законодателство, което ще позволи Европа да стане "до 2050 г. първият континент, неутрален по отношение на климата".

Необходими са смели стъпки, намаляването на вредните газове с 40 на сто до 2030 г. не е достатъчно, целта трябва да бъде 50-55 на сто, уточни тя. Тя отбеляза, че са необходими един трилион евро инвестиции в следващото десетилетие за постигането на посочените цели. Лайен подкрепи въвеждането на данък върху отделянето на въглероден двуокис.

Фон дер Лайен наблегна също, че като майка и политик винаги се е ръководила от "проевропейската си убеденост" и обеща да отстоява ред, основан на международни правила. "Искаме мултилатерализъм. Искаме честна търговия. Защитаваме реда, основан на правила. Защото знаем, че това е добре за всички ни", каза Фон дер Лайен.

Икономика

Според Лайен е необходимо ЕС да отдели част от бюджета си в помощ на домакинствата при енергийния преход. Тя настоя за премахване на пречките пред капиталовите пазари, както и пазарът да бъде съобразен с обществото. Това, което искаме да похарчим, първо трябва да спечелим. Не хората обслужват икономиката, а икономиката служи на хората, отбеляза тя. Лайен се обяви за честни данъци, включително за технологичните гиганти, които печелят в Европа.

По нейните думи е необходимо хората, които се трудят със законни договори на пълен работен ден, да получават достойно възнаграждение навсякъде в ЕС. Според нея синдикатите и работодателите трябва да се договорят за достойна минимална заплата в съответната европейска държава. Лайен подкрепи идеята на ЕП за утроявяне на средствата във фонда за образование "Еразъм". По нейните думи е необходимо всяко дете в ЕС, заплашено от бедност, да има достъп до основните права - образование и здравеопазване.

Човешки права

Лайен съобщи, че иска половината еврокомисари да бъдат жени. Тя поясни, че ако тази бройка не се изпълни, ще отхвърля предложенията на държавите от ЕС за еврокомисари. По нейните думи длъжностите в ЕК ще бъдат разпределени поравно между мъже и жени.

Една от пет жени в ЕС е била жертва на насилие, а 55 на сто от жените са ставали жертва на сексуално посегателство. Ще предложа насилието срещу жени да бъде част от престъпленията по европейското право, ЕС следва да се присъедини към Истанбулската конвенция, заяви тя.

Законност

Лайен посочи, че не може да има отстъпки по въпроса с върховенството на закона. ЕК винаги ще бъде независим пазител на договорите, добави тя. В писма до две от водещите групи в ЕП (социалистите и "Обнови Европа") вчера Лайен съобщи, че ще подкрепи въвеждането на годишни доклади за спазването на законността от всички държави в ЕС.

Миграция

Според Лайен е необходимо преговорите по промяната на правилата от Дъблин да бъдат възобновени, за да се възстанови Шенген. Тя отбеляза, че ЕС е длъжен да спасява корабокрушенците. Трябва да намалим незаконната миграция и да запазим правото на убежище. Трябва да проявяваме съчувствие и да предприемем решителни действия, добави Лайен.

Тя настоя Фронтекс да разполага с 10 000 допълнителни служители не до 2027 г., а най-късно от 2024 година.

Лайен предложи ЕС да приема външнополитическите си решения не с единодушие, а с мнозинство.

Великобритания

Лайен съобщи, че е готова за осигуряването на допълнителна отсрочка до оттеглянето на Великобритания от ЕС. Постигнатото споразумение с Лондон дава сигурност. Готова съм за допълнителна отсрочка, ако има нужда и основание. При всяко положение Великобритания остава наш съюзник, партньор и приятел, заяви тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа