Урсула фон дер Лайен: Времето до края на 2020 г. няма да стигне за договаряне с Великобритания

"Колкото повече различия има, толкова по-дистанцирано партньорство ще има"

Урсула фон дер Лайен по време на лекцията в Лондон

Времето до края на тази година не е достатъчно, за да бъдат договорени всички аспекти в бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, така че двете страни в процеса да могат да изберат върху какво искат да се съсредоточат. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в лекция пред студенти от Лондонското висше училище по икономика, предаде Ройтерс в сряда.

Приоритет за ЕС е запазването на целостта на единния пазар и митническия съюз на блока, каза тя, като подчерта, че по този въпрос "няма да има компромиси".

Лекцията се състоя преди Фон дер Лайен да се срещне с британския премиер Борис Джонсън, за да определят платформата за преговорите по бъдещите взаимоотношения след излизането на Обединеното кралство от ЕС на 31 януари.

Въпреки че вече няма да е член на съюза, до края на тази година Великобритания ще се придържа към правилата на ЕС и ще внася дължимите суми в общия бюджет. В случай че Лондон не поиска удължаване на този преходен период след края на 2020 г., от началото на 2021 г. отношенията ще бъдат регулирани или от правилата на Световната търговска организация, или от двустранно споразумение, ако такова бъде подписано до края на 2020 г. Правителството в Лондон е обявило, че не желае удължаване на преходния период, припомни Ройтерс.

"Без удължаване на преходния период след 2020 г. не можем да очакваме да се споразумеем по всеки отделен аспект на нашето ново партньорство. Ще трябва да имаме приоритети", каза Урсула фон дер Лайен.

Според нея, за да има максимално близко партньорство, Великобритания ще трябва да приеме голяма част от правилата, към които се е придържала като членка на ЕС. "Без свободно движение на хора, не може да има свободно движение на капитали, стоки и услуги", каза шефката на ЕК.

По думите ѝ британците не могат да разчитат на "най-висококачествен достъп до най-големия единен пазар в света", без да се придържат към правилата в околната среда, трудовия пазар, данъчното облагане и държавната помощ. "Колкото повече различия има, толкова по-дистанцирано партньорство ще има", предрече Урсула фон дер Лайен.

Тя потвърди, че ЕС иска бъдещите отношения с Обединеното кралство да се основават на "нулеви тарифи, нулеви квоти и нулев дъмпинг", както и на съвместни действия в сфери като климата, защитата на данните, риболова, енергетиката, транспорта, усвояването на космоса, финансовите услуги и сигурността.

По отношение на сигурността Фон дер Лайен настоя за партньорство в борбата с трансграничните заплахи от тероризма и киберпрестъпността.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа